Hindistan'da mimari sınırları zorlayan Prestige Üniversitesi: Çatı katı adeta bir yaşam alanı!

Hindistan'daki Prestige Üniversitesi, 28 metre yüksekliğindeki yürünebilir çatısıyla öğrencilere sosyal bir alan ve 9.000 kişilik amfi tiyatro imkanı sunuyor.
Hindistan'ın Indore kentinde yer alan Prestige Üniversitesi, geleneksel üniversite yapılarından sıyrılarak mimari bir başyapıt olarak öne çıkıyor. Sanjay Puri Architects imzasını taşıyan bu özgün tasarım, özellikle dikkat çekici çatı konseptiyle uluslararası alanda yankı buldu.

Çatı Katı: Sosyal Etkileşim ve Etkinlik Merkezi
Beş katlı bu devasa yapı, 3.000 öğrenciye ev sahipliği yaparken; seminer salonları, oditoryum, kütüphane, idari birimler ve kafeterya gibi modern eğitim olanaklarını bünyesinde barındırıyor. Ancak yapının en çarpıcı özelliği, 28 metre yüksekliğe ulaşan ve üzerinde rahatça yürünebilen çatı platformu. Tam 463 basamaktan oluşan bu alan, öğrenciler ve akademisyenler için bir sosyalleşme ve dinlenme mekanı olarak işlev görüyor. Dahası, bu geniş çatı, ihtiyaç halinde 9.000 kişilik devasa bir açık hava amfitiyatrosuna dönüştürülebiliyor.
Tarihi Miras ve Modern Mühendisliğin Uyumu
Prestige Üniversitesi'nin yenilikçi mimarisi, Hindistan'ın kadim basamaklı kuyu geleneğinden ilham alıyor. Bu tarihi dokuyu modern mimariyle harmanlayan üniversite yönetimi, çatıyı sadece bir üst örtü olarak değil, aynı zamanda konferanslar, tiyatro gösterileri ve resmi törenler gibi çeşitli etkinlikler için aktif bir kamusal alan olarak kullanıyor. Yapının iklim koşullarına duyarlı mühendislik çözümleri de göz ardı edilemez. Tasarım, iç mekanların serin kalmasını sağlarken; dikey hava akışını minimize eden yaklaşımı ve doğal havalandırma ile serinletici havuz gibi unsurları bünyesinde barındırarak sürdürülebilir bir çevre sunuyor.
- 05:30Gaziantep Havalimanı'nda ucuz su satışı yasaklandı
- 05:20Meksika'nın dev şehri kendi kendini yutuyor: Bilim insanları alarm veriyor
- 05:10Yunanistan, Ege'deki askeri gücünü İsrail füzeleriyle artırıyor
- 05:00Filipinler'de 32 kilometrelik dev köprü ulaşımı tarihe gömüyor: Yolculuklar 5 saatten 30 dakikaya inecek!
- 04:50İran'dan İsrail'e son uyarı: Bedel ödenecek




