Avrupa Birliği, tekstil israfına karşı devrim niteliğinde bir adım atarak, satılmayan giysi ve ayakkabıların imha edilmesini yasaklayan yeni kuralları hayata geçirdi. Bu tarihi karar, markaların artık depolarda bekleyen ve çöpe atılan tonlarca ürünü geri dönüştürmesini zorunlu hale getiriyor.
DEPOLAR BOŞALIYOR, RAFLAR DOLUYOR
Avrupa Komisyonu verilerine göre, her yıl satılamayan tekstil ürünlerinin yüzde 9'u yakılarak veya farklı yöntemlerle imha ediliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, dev markalar bu uygulamaya son vermek zorunda kalacak. Şirketler, mağaza raflarında veya depolarda kalan kullanılmamış ürünleri yeniden satışa sunmak veya bağışlamakla yükümlü olacak. İmha işlemi yalnızca, ürünün birden çok sosyal kuruluşa bağışlanmak üzere teklif edilip, belirlenen süre içinde kabul edilmemesi durumunda mümkün olabilecek.
TARİHİ KARARIN PİYASAYA ETKİLERİ
Alman Perakendeciler Birliği (HDE) Genel Müdürü Stefan Genth, bu kararın piyasa dinamiklerini önemli ölçüde değiştireceğini belirtiyor. Outlet mağazalar, tasfiye satışları ve ikinci el kanalları aracılığıyla uygun fiyatlı ürün arzının artması bekleniyor. Bu durumun tüketicilere indirim olarak yansıyacağı öngörülüyor. Ancak Genth, hasarlı ambalajlar, yüksek lojistik maliyetleri ve talep eksikliği gibi nedenlerle ürünleri yeniden pazarlamanın veya bağışlamanın kolay olmayacağına dikkat çekiyor. Depolama, yenileme ve belgeleme gibi bürokratik süreçlerin şirketlere ek maliyet getireceği uyarısında bulunuyor. Alman Moda Endüstrisi Birliği Genel Müdürü Thomas Lange ise, giysilerin değerli ürünler olduğunu vurgulayarak bu tarihi adımı desteklediklerini ifade ediyor.








