DÜNYA
Yayınlanma : 01 Ekim 2025 18:52

Gazze ablukası: Sumud Filosu İsrail müdahalelerine rağmen ilerliyor

Gazze ablukası: Sumud Filosu İsrail müdahalelerine rağmen ilerliyor
Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail'in geçmişteki Mavi Marmara saldırısı gibi müdahalelerine rağmen Gazze'ye 110 kilometre yaklaştı.

Gazze'ye uygulanan ablukayı delme hedefiyle yola çıkan uluslararası yardım gemileri, İsrail'in müdahaleleriyle karşılaşıyor.

teknik yapı

İLK BÜYÜK MÜDAHALE: MAVİ MARMARA OLAYI

İsrail'in bu yöndeki ilk büyük müdahalesi, 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşti. Gazze'ye 73 mil mesafede bulunan Mavi Marmara Gemisi'ne İsrail komandoları tarafından baskın düzenlendi. Bu saldırı sonucunda 10 sivil yaşamını yitirdi. Yıllar sonra da benzer olaylar yaşanmaya devam etti.

SON GELİŞMELER VE SUMUD FİLOSU

9 Haziran 2025'te Madleen Gemisi, Gazze'ye 110 mil kala saldırıya uğradı. 26 Temmuz 2025'te ise Hanzala Gemisi, uluslararası sularda Gazze'ye 70 mil mesafede İsrail güçlerince durduruldu. Güncel olarak, 46 gemi ve 497 sivil aktivistten oluşan "Sumud Filosu", Gazze'ye 110 kilometrelik mesafeye, yani son 100 milin içine ulaşmış durumda.