• ceylan hafriyat
ÇEVRE
Yayınlanma : 07 Ocak 2026 03:24

Gaziantep'te kar bereketi: Çiftçinin yüzü güldü, fıstıkta rekolte umudu arttı

Gaziantep'te kar bereketi: Çiftçinin yüzü güldü, fıstıkta rekolte umudu arttı
Gaziantep'te etkili olan kar yağışı, uzun süredir devam eden kuraklık endişesini azaltarak çiftçileri sevindirdi ve Antep fıstığı başta olmak üzere tarımsal ürünlerde yüksek rekolte beklentisi oluşturdu.
Gaziantep'te kar bereketi: Çiftçinin yüzü güldü, fıstıkta rekolte umudu arttı

Gaziantep'te uzun yıllardır devam eden kuraklık endişesi, son günlerde etkili olan kar yağışıyla birlikte yerini sevince bıraktı. Özellikle Antep fıstığı ve hububat üreticileri için adeta can suyu niteliğindeki bu kar, tarımsal ürünlerde yüksek rekolte beklentisini de beraberinde getirdi. Kentte geçtiğimiz hafta belli aralıklarla etkili olan kar yağışı, hafta sonu itibariyle yerini güneşli havaya bırakmış durumda.

teknik yapı

KURAKLIK ENDİŞESİ AZALDI

Son yıllarda ciddi kuraklığın yaşandığı ve fıstık ağaçlarının kurumaya başladığı Gaziantep'te, uzun yılların ardından etkili olan kar yağışı çiftçileri rahatlattı. Geçtiğimiz yıl kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve rekoltesi düşük olan Antep fıstığı, bu kar yağışıyla birlikte üreticinin yüzünü güldürdü. İki gün süren kar yağışı, tüm çiftçilerle birlikte özellikle fıstık üreticilerini sevindirirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'yeşil altın' olarak nitelendirilen Antep fıstığında bu yıl rekoltenin 'var yılı' olacağı ve kar yağışının da rekolteyi yükselteceği tahmin ediliyor.

57 YIL SONRA GELEN KAR SEVİNCİ

Gaziantep'te en son 1968 yılında bir metre kar kalınlığının ölçüldüğü belirtilirken, 57 yıl sonra kar kalınlığı kent merkezinde 20 santimetre, yüksek ve kırsal kesimlerde ise yarım metreyi buldu. Bu durum, vatandaşların yanı sıra özellikle çiftçilerde büyük bir sevince neden oldu. Kar yağışıyla birlikte Antep fıstığı ve zeytin bahçeleri başta olmak üzere hububat ekili tarlalar beyaza büründü.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN UMUTLU AÇIKLAMA

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, kar yağışından dolayı çiftçilerin sevinç içinde olduğunu belirtti. Yiğit, 'Kar yağışının 2026 yılında olması bizi çok sevindirdi. Kar yılı var yılı demektir. Büyüklerimizde 'kar yılı, var yılı' derlerdi. İnşallah bu karın devamı gelir' dedi. Kuraklık nedeniyle Antep fıstığı ağaçlarında zararlıların çoğaldığına dikkat çeken Yiğit, karın haşeratları öldürdüğünü ve ilaç maliyetini düşürdüğünü ifade etti. Yiğit, 'Gaziantep'te yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerimizin yüzü, bu son günlerdeki kar yağışıyla birlikte gülmeye başladı' şeklinde konuştu.