Fransa'da akaryakıt, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa tepki olarak başlayan protestolar, bazı grupların organize şekilde lüks mağazaları hedef almasıyla şiddetlendi. Ülke genelinde yaşanan olaylarda yüzlerce kişi gözaltına alındı.
Lüks mağazalar hedef alındı
Protestoların en çok etkilediği şehirlerden Lyon'da Louis Vuitton, Hugo Boss, Sephora gibi dünyaca ünlü markaların mağazaları yağmalanırken, Paris'te de benzer görüntüler yaşandı. Cumhuriyet Meydanı çevresindeki dükkanlara giren gruplar, kozmetik ürünleri ve akıllı telefonları çaldı. Marsilya'da Hermès, Lille'de bir Apple Store ve Nice'te birçok iş yeri de saldırıya uğrayan yerler arasındaydı.
Polisle çatışmalar yaşandı
Fiyat artışlarına ve alım gücündeki düşüşe karşı sendikalar, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler tarafından düzenlenen eylemlerin önemli bir kısmı barışçıl ilerlese de, bazı maskeli gruplar polisle çatışarak araçları kundakladı ve kamu binalarına zarar verdi. Fransa İçişleri Bakanlığı, kamu düzenini bozanlara karşı yoğun müdahale yapıldığını belirtti. Olaylarda kamu malına zarar verme, yağma ve polise mukavemet suçlamalarıyla ülke genelinde 272 kişi gözaltına alındı. Adli makamlar, güvenlik kamerası kayıtları üzerinden failleri belirlemek ve oluşan zararı tespit etmek için soruşturma başlattı.








