Esnafın belini büken vergi baskısı, nakit akışını durma noktasına getirdi

Yerli esnaf, vergi baskısı ve geciken ödemeler nedeniyle zor günler geçiriyor. Nakit akışının durması, işletmeleri kısır bir döngüye itiyor.
İktidar, döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla yabancı yatırımcılara yönelik vergi avantajlarını genişletirken, yurt içindeki vergi baskısı esnafı zor durumda bıraktı.

SGK VE VERGİ ÖDEMELERİ KRİZİ DERİNLEŞTİ
Geciken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi ödemeleri nedeniyle banka hesaplarına konulan blokeler, ticari faaliyetlerin durma noktasına gelmesine yol açtı. Mali müşavirler, reel sektörde giderek derinleşen tahsilat krizinin işletmeleri çıkmaza sürüklediğini ifade ediyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, alacakların zamanında tahsil edilememesi nedeniyle SGK ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanıyor. Ödenemeyen kamu borçları, banka hesaplarına uygulanan blokelerle sonuçlanarak işletmeleri kısır bir döngüye hapsediyor.
VAHİM TABLO İŞARETLERİ
Sektör temsilcileri, bu süreçte borçların hızla katlandığını belirtiyor. Birçok işletmede kısa süre içinde toplam borcun ana parayı aştığına dikkat çekilirken, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığı vurgulanıyor. 2003’ten 2023’e kadar vergi ve SGK borçlarına yönelik yapılan yapılandırmalar, kamu alacaklarının tahsilini kolaylaştırdı. Ancak bugün e-haciz uygulamaları, banka hesaplarına bloke ve araç yakalama gibi icra mekanizmaları daha fazla devreye giriyor. Sorunun kaynağı ise 'ödemek istememek' değil, ödeme kapasitesinin zayıflaması olarak görülüyor. Bu durum, çok sayıda vatandaş ve işletmenin fiilen sistemin dışında kalmasına sebep oluyor. Yüksek faiz ve enflasyon, iflas eden dosya sayısını da yüzde 68 artırdı. İktidar, teşvikleri yalnızca yabancı yatırımcılara verirken, yerli esnafın yükü artmaya devam ediyor.
- 04:43Avrupa'ya ayak uyduramadık: Türkiye'nin satın alma gücü endişe verici derecede düştü
- 04:33AB ve Hindistan'dan dev anlaşma için tarih belirlendi
- 04:24Meloni'den şaşırtan itiraf: 'Son sigaralarımızı Japonya'da birlikte içmiştik
- 04:14Tarihi deniz feneri, Kadıköy'de daire fiyatına satılıyor!
- 03:51Çölün ortasında koşan atın sırrı: Güneş enerjisi devrimi



