EKONOMİ
Yayınlanma : 10 Eylül 2025 12:24

Eskişehir Sanayi Odası'ndan iki kritik karar: Finansman kolaylığı ve elektrikli araç desteği

Eskişehir Sanayi Odası'ndan iki kritik karar: Finansman kolaylığı ve elektrikli araç desteği
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), gıda sanayi üreticilerinin finansman sorunlarını çözmek ve elektrikli araçlara geçişi desteklemek için iki kritik karar aldı.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) 3. Meslek Komitesi, sektörün güncel sorunlarını ele alan bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından, gıda sanayi üreticilerinin sürdürülebilir üretimi destekleyecek iki önemli karar alındı. ESO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Güven Erdoğan, kamuoyuna açıklanan kararları şöyle özetledi:

teknik yapı

FİNANSMAN KOLAYLIKLARI TALEP EDİLİYOR

Erdoğan, tedarik zincirindeki finansman zorluklarına dikkat çekti. Gıda üreticilerinin ham madde ve ambalaj gibi ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşılamak zorunda olduklarını, ancak bankaların yüksek faiz ve az taksit seçeneği sunmasının üreticileri sıkıntıya soktuğunu belirtti. Kredi kartı taksit sayılarının artırılmasının maliyetleri hafifleteceğini, üretim sürecinde nefes aldıracağını ve sektörün istikrarını sağlayacağını vurguladı. Bu düzenlemenin, fabrikaların üretimini sürdürmesi, istihdamın korunması ve ülke ekonomisinin istikrarı için zorunlu olduğunu ifade etti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GEÇİŞTE DEVLET DESTEĞİ

Erdoğan, lojistik ve saha operasyonlarında kullanılan araçların ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik açısından sorun oluşturduğunu dile getirdi. Benzinle çalışan araçların çevreye zarar verdiğini ve cari açığı artırdığını belirten Erdoğan, elektrikli araçlara geçişin hem sanayiye hem de ülke ekonomisine büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Daha az yakıt ithalatı, cari açığın azalması anlamına gelecektir. Üreticiler için yakıt maliyetleri düşecek, çevreci üretim anlayışı güçlenecektir. Bu nedenle, elektrikli araç alımlarında ÖTV indirimi, kurumlar vergisinde kolaylık ve TOGG için özel teşvik planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu adımların üretim maliyetlerini azaltacağını, çevresel duyarlılığı artıracağını ve cari açık baskısını hafifleteceğini belirtti. Erdoğan, alınan kararların firmalar, toplum ve çevre için faydalı olduğunun altını çizerek, finansman kolaylıkları ve elektrikli araç desteğinin geleceği güvence altına alacak adımlar olduğunu ve devletin bu konuda gerekli adımları atacağına inandığını söyledi.