GÜNDEM
Yayınlanma : 26 Eylül 2025 10:22

Erbaa'da hazine arazileri kesme çiçek üretim merkezine dönüştü: 2 bin 500 kişiye istihdam

Erbaa'da hazine arazileri kesme çiçek üretim merkezine dönüştü: 2 bin 500 kişiye istihdam
Tokat'ın Erbaa ilçesinde hazine arazileri, 85 çiftçinin aile işletmesiyle 600 dekarda 20 çeşit kesme çiçek üretimine dönüştü. Haftada 3 gün 18 ile sevkiyat yapılan üretim, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
Erbaa'da hazine arazileri kesme çiçek üretim merkezine dönüştü: 2 bin 500 kişiye istihdam

Tokat'ın Erbaa ilçesinde, daha önce hayvancılık için kullanılan hazine arazileri, 85 çiftçinin aile işletmesiyle 600 dekara yakın alanda 20 çeşit kesme çiçek üretimine ev sahipliği yapıyor. Bu üretim, haftanın üç günü 18 farklı ile sevk edilerek yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.

teknik yapı

HAZİNE ARAZİLERİ SERALARA DÖNÜŞTÜ

İlçe merkezindeki Yenimahalle bölgesinde yer alan ve yıllar önce hayvan otlatılan hazine arazileri, günümüzde modern seralara kavuşarak kesme çiçek üretiminin önemli bir merkezi haline geldi. Tokatlı bürokratların girişimleri ve Antalya'da çiçekçilik deneyimi olan üreticiler ile yöre halkının iş birliğiyle, kırsal kalkınma projeleri kapsamında 2022 yılında bu bölgede üretime başlandı. Yaklaşık 85 çiftçinin katılımıyla 530 dekar kapalı alanda ve 70 dekarda açık alanda kesme çiçek yetiştiriliyor. Her bir çiftçi, ortalama 4 ila 5 dönümlük alanlarda aile işletmesi şeklinde üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Burada üretilen çiçekler, Türkiye'nin 18 farklı bölgesine açık artırma usulüyle gönderiliyor ve haftanın üç günü düzenli sevkiyat gerçekleştiriliyor.

ÇİFTÇİLERE VE İSTİHDAMA KATKI

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, bu projenin temel amacının, ilçe halkının kendi topraklarında aile işletmeciliği yaparak geçimlerini sağlamaları olduğunu belirtti. Köksal, "Burası Erbaa Yenimahallesi’nde seracılık bölgesindeyiz. Eskiden burası hazineye ait bir araziydi. Burada hayvanlar yayılıyordu. Vali ve kaymakamların önerisiyle buraya Antalya’da daha önce çiçek yetiştiriciliği yapan gerek kendisinde gerekse yevmiyeli çalışan Gökal bölgemizin insanları burada bu uygun alanı gördüler. Buralara kırsal kalkınmadan projeler yapıldı. 2022 yılında yaklaşık buraya 85 tane çiftçimizin katılımıyla adam başı 4-5 dönüm olmak kaydıyla 530 dekar kapalı alanda kesme çiçek yetiştiriyor. Bunun yanında 70 dekarda açık alanda kesme çiçek yetiştiriciliği yapıyor. Buradaki amaç kendi yöremizin insanlarının burada aile işletmeciliği yaparak geçimlerini sağlamaktır. Çok fazla büyük miktarlarda para kazanmasalar da en azından kendi geçimlerini sağlıyorlar. İhtiyaçlarını görüyorlar. Bunun yanında ilçemizde yaklaşık 2 bin 500 civarında yevmiyeli işçi çalıştırıyorlar." ifadelerini kullandı.

20 ÇEŞİT ÇİÇEK 18 İLE GÖNDERİLİYOR

Üretici Ömer Demir, Erbaa'da 2000'li yıllarda başlayan kesme çiçek üretiminin, bürokratların ve Tarım Bakanlığı'nın destekleriyle 2022 yılında 530 dönüm civarına ulaştığını ve bölgeye önemli katkılar sağladığını vurguladı. Demir, "Bunun da bölgemize bir katkısı var. 3 bin kişiye yakın ailenin istihdamı söz konusu. Buradaki üretilen kesme çiçekler Türkiye’nin 18 tane bölgesinde açık artırma usulüyle satılıyor. Haftanın 3 günü de buradan sürekli sevkiyat oluyor. Bu şekilde insanların ailelerinde geçimini sağlıyorlar. Erbaa’da birçok çiçek çeşidi mevcuttur. Tabii ki bu daha da ileriye doğru artacak. Şu anda başta jerbera, Lisyantus, glayöl, cipso gibi 20’ye yakın ürün çeşidi mevcut. Bu her geçen senede artıyor." şeklinde konuştu.