GÜNDEM
Yayınlanma : 28 Ekim 2025 00:36

Antalyada çiçekçiler dertli: Maliyetler tavan, ihracat taban yaptı

Antalyada çiçekçiler dertli: Maliyetler tavan, ihracat taban yaptı
Antalyada kesme çiçek sektörü, artan maliyetler, düşen ihracat ve işgücü sıkıntısı gibi sorunlarla boğuşuyor. Sektör temsilcileri, çözüm önerileri ve destek talepleriyle bir araya geldi.
Antalyada çiçekçiler dertli: Maliyetler tavan, ihracat taban yaptı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen Kesme Çiçek Sektörel Analiz Toplantısı, sektörün içinde bulunduğu zorlu süreci gözler önüne serdi. Sektör temsilcileri, artan maliyetler, azalan ihracat rakamları ve işgücü bulma konusundaki güçlükleri dile getirerek çözüm arayışına girdi.

teknik yapı

ARTAN MALİYETLER VE DÜŞEN İHRACAT

ATB Başkanı Ali Çandırın başkanlığında, ATB 6. Meslek Komitesi Başkanı Ertan Altundağın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz ve sektörün önde gelen isimleri bir araya geldi. TÜİKin bitkisel üretim tahminlerindeki düşüş beklentisi, tarım ürünlerindeki üretimin azalmasıyla ekonominin daha da zorlanacağı endişesini beraberinde getirdi. Özellikle 2026 yılı için planlanan Ziraat Bankası sübvansiyonlu kredilerindeki faiz oranlarının artırılması, sektör temsilcileri tarafından eleştirildi. ATB Başkanı Çandır, bu konuda gerekli temasların başlatılacağını belirtti.

İŞGÜCÜ SIKINTISI VE YENİ PAZAR ARAYIŞI

Kesme çiçek sektörünün en büyük sorunlarından birinin işgücü temini olduğu vurgulandı. Gençlerin sektöre çekilmesindeki zorluklara dikkat çekilirken, İŞKUR iş birliğiyle düzenlenebilecek meslek edindirme kurslarının bu soruna çözüm olabileceği konuşuldu. ATBnin Tarıma Özel Sosyal Güvenlik çalışması da, sektörün yapısına uygun, düşük maliyetli bir sosyal güvenlik sistemi geliştirme hedefiyle gündeme geldi. Öte yandan, Ticaret Bakanlığı destekli UR-GE Projeleri kapsamında Kolombiya, İngiltere, Japonya gibi ülkelere yapılan ziyaretlerin ticari bağlantıları güçlendirdiği ancak genel ihracat rakamlarında geçen yıla oranla yüzde 3lük bir küçülme yaşandığı belirtildi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, maliyetlerin artmasına rağmen satış fiyatlarının istenilen düzeyde olmadığını ve sektörün karlılığını yitirdiğini ifade etti. Farklı pazarlara açılamama ve finansman sıkıntısı da dile getirilen diğer önemli sorunlar arasındaydı.