• ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Eylül 2026 08:35

Enerjide yeni yatırımlar: 10 milyar doları aştı

Enerjide yeni yatırımlar: 10 milyar doları aştı
Azerbaycan'daki Uluslararası Yatırım Forumu'nda enerji sektörüne yönelik 10 milyar doları aşan yatırımlar kararlaştırıldı. Abşeron sahasının geliştirilmesiyle doğal gaz üretiminin artması hedefleniyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu, enerji başta olmak üzere çeşitli sektörlerde 10 milyar doları aşan potansiyel yatırımları içeren stratejik anlaşmalara sahne oldu.

Abşeron sahası için kritik karar

Forumda öne çıkan gelişmelerden biri, Abşeron gaz ve kondensat sahasının tam ölçekli geliştirilmesi için Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Fransız TotalEnergies ve Abu Dabi merkezli XRG arasında nihai yatırım kararının onaylanması oldu. Bu anlaşma, Hazar Denizi'nin en büyük açık deniz sahalarından birinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım niteliği taşıyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, forumdaki konuşmasında Abşeron sahasının ikinci aşama geliştirme süreçlerine değinerek, bu aşamanın devreye girmesiyle Azerbaycan'ın doğal gaz üretiminin 3 ila 4 yıl içinde yaklaşık 5 milyar metreküp artmasının hedeflendiğini belirtti. Aliyev, petrol dışı sektörlerin GSYH'deki payının %70'i aştığını ancak petrol ve doğal gazın toplam ihracatın %90'ından fazlasını oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Küresel enerji arzındaki belirsizliklerin arttığı bu dönemde alınan kapasite artırımı kararı, Azerbaycan'ın doğal gaz ihracatını artırma potansiyeli açısından büyük önem taşıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye'ye yoğun doğal gaz ihracatı yapan Azerbaycan'ın, artan üretimle birlikte Avrupa'ya daha fazla gaz sevk edebilmesi için ek boru hattı kapasitesine ihtiyaç duyulması bekleniyor. Ayrıca forumda SOCAR ile ABD'li ExxonMobil arasında Orta Kura Havzası'ndaki hidrokarbon kaynaklarının aranması ve üretimi için yeni bir anlaşma imzalandı.