Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlenen 5. Azerbaycan-Türkiye Enerji Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni projelerle bölgesel iş birliği
Bayraktar, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan’ı bir araya getiren yeşil elektrik iletimi ve ticareti projesini, “elektriğin TANAP’ı” olarak tanımladı. Bu projenin, bölgesel ölçekte önemli bir vizyon sunduğunu belirtti. Ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece ticari bir ortaklık değil, derin bir kardeşlik ve güven temeline dayandığını vurguladı. Forumun, ülkeler arasındaki iş birliğini derinleştireceğine inandığını ifade etti.

Enerji geleceği için stratejik adımlar
Bakan Bayraktar, elektrik alanındaki iş birliğinin petrol ve doğal gazla sınırlı kalmadığını, madencilikten yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir yelpazede sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, enerji sistemlerinin birbirine daha fazla yakınlaşmasını sağlayan stratejik iş birliklerinin önemini vurguladı. Türkiye’nin bölgesel enerji projelerinde Azerbaycan ile birlikte yer almasının, Avrupa'nın arz güvenliğine katkı sağladığını ifade etti. Bakan ayrıca, Türkiye-Azerbaycan-Nahçıvan enterkoneksiyon projesinin önemine dikkat çekerek, projelerin enerji iş birliğini stratejik bir boyuta taşıyacağını söyledi. Bu projelerin, elektrik arz güvenliğini artıracak ve ülkeler arasındaki güveni pekiştirecektir. Bayraktar, COP31’de bu projeye dair önemli anlaşmaların imzalanabileceğini de belirtti.








