Emtia piyasalarında hareketli hafta: Altın rekor tazeledi

ABD'den gelen zayıf istihdam verileri ve artan resesyon endişeleriyle emtia piyasalarında hareketlilik yaşandı. Altın, rekor seviyeye ulaşırken, baz metallerde ise düşüş görüldü.
Geçen hafta emtia piyasalarında ABD'den gelen istihdam verileri fiyatlamaları etkiledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine hız vereceği beklentisi hakimdi. JOLTS açık iş sayısı temmuzda 7 milyon 181 bine gerileyerek Eylül 2024'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Özel sektör istihdamı ağustosta 54 bin kişi artışla beklentilerin altında kaldı ve işsizlik maaşı başvuruları 237 bine yükseldi.
ABD İSTİHDAM VERİLERİ VE FED KARARI
Tarım dışı istihdam 22 bin kişi artışla beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,3 ile Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu veriler iş gücü piyasasında soğumaya işaret ediyor ve Fed'in bu ay 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesi kuvvetle muhtemel görünüyor. 50 baz puanlık indirim ihtimali de fiyatlara yansırken, para piyasalarında yıl sonuna kadar toplam 75 baz puan indirim öngörülüyor. Analistler, artan resesyon endişelerinin sanayi ve enerji emtiaları üzerinde baskı yarattığını, değerli metallere ise olumlu yansıdığını belirtti.
DEĞERLİ METALLERDEKİ YÜKSELİŞ
Değerli metaller, ABD'de iş gücü piyasasındaki soğuma sinyalleri ve artan faiz indirimi beklentileriyle paladyum hariç pozitif seyretti. Altının ons fiyatı tarım dışı istihdam verisinin ardından rekor tazeleyerek 3 bin 600 doları test ettikten sonra haftayı 3 bin 586,7 dolardan tamamladı. Bu, 19 Mayıs haftasından bu yana en güçlü haftalık yükselişi oldu. Altının ons fiyatı üç haftadır aralıksız yükseliyor ve 2024'teki yüzde 27,2'lik artışın ardından bu yıl yüzde 36,7 değer kazandı. Gümüşün ons fiyatı da altına paralel olarak yükseliyor, ancak 25 Nisan 2011 haftasında gördüğü 49,8 dolarlık rekor seviyenin altında kaldı. Analistler, altının güvenli liman özelliğinin diğer metallere kıyasla daha fazla öne çıktığını vurguladı. Bu gelişmelerle değerli metallerde ons bazında fiyatlar, altında yüzde 4, gümüşte yüzde 3,2 ve platinde yüzde 0,6 değer kazanırken, paladyumda yüzde 0,2 değer kaybetti.




