El Mencho'nun Ölümü Meksika'yı Ateşe Verdi: Ülke Savaş Alanına Döndü!

Meksika'da CJNG lideri 'El Mencho'nun öldürülmesi ülkeyi savaş alanına çevirdi. Eyaletlerde kundaklamalar, yol kapatmalar yaşanırken, halk evlerinde kalmaya çağrıldı. ABD, gelişmeyi 'harika' olarak nitelendirdi.El Mencho'nun Ölümü Meksika'yı Ateşe Verdi: Ülke Savaş Alanına Döndü!
Meksika'da güvenlik güçleri tarafından düzenlenen kritik bir operasyonda, Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) lideri ve ülkenin en çok aranan uyuşturucu baronlarından biri olan 'El Mencho' lakaplı Nemesio Oseguera Cervantes, ölü ele geçirildi.

Kartel Lideri Öldürüldü, Vahşet Başladı
Jalisco eyaletinin başkenti Guadalajara'ya yaklaşık 130 kilometre mesafedeki Tapalpa kasabasında gerçekleştirilen operasyonun ardından, kartel liderinin ölümü eyalette büyük bir şiddet dalgasını tetikledi. CJNG'nin muhtemel misillemesi olarak Jalisco ve diğer birçok eyalette eş zamanlı olarak yol kapatma eylemleri ve kundaklamalar yaşandı. Medya ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Jalisco, Michoacan, Colima, Nayarit, Aguascalientes ve Tamaulipas eyaletlerinde araçların yakıldığı, Guanajuato'da ise iş yerlerinin hedef alındığı görüldü.

Kırmızı Alarm ve Halktan Evde Kalma Çağrısı
Jalisco eyalet hükümeti, halktan evlerinde kalmalarını isteyerek toplu taşımayı askıya aldı ve halkın güvenliğini tehdit eden gelişmeler nedeniyle 'kırmızı alarm' uygulamasını devreye soktu. Federal, eyalet ve yerel yönetimler arasında ortak bir güvenlik masası oluşturulurken, sabahın erken saatlerinden itibaren birçok şehir içi yol ve otoyol, kartel bağlantılı eylemler nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Puerto Vallarta'dan gelen görüntülerde yoğun dumanların gökyüzünü kapladığı, otobüs terminallerinde silah sesleri ve patlamalar nedeniyle panik yaşandığı gözlemlendi. Hatta kartel üyelerinin Guadalajara'da ABD'li turistlerin bulunduğu havalimanını bastığı bildirildi. Jalisco Eyalet Valisi Pablo Lemus Navarro, durum kontrol altına alınana kadar halka evde kalmaları çağrısı yaptı ve eyalet yollarında seyahat edilmemesi uyarısında bulundu.

Uluslararası Tepkiler ve Ödül
ABD, El Mencho'yu Meksika'da "bir terör saltanatı" yürütmek ve fentanil kaçakçılığı yoluyla "sayısız hayatı mahvetmekle" suçluyordu. Washington yönetimi, El Mencho'nun yakalanmasına veya mahkum edilmesine yol açacak bilgi karşılığında 15 milyon dolara kadar ödül teklif etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Christopher Landau, "El Mencho'nun ölümü Meksika, ABD, Latin Amerika ve tüm dünya için harika bir gelişme" açıklamasında bulunurken, ülkedeki şiddet olayları nedeniyle duydukları endişeyi de dile getirdi. CJNG, ABD yönetiminin terör örgütü olarak ilan ettiği Meksikalı kartellerden biri olarak biliniyor.
- 00:39Avrupa hava yollarından jet yakıtı krizi alarmı: Acil önlem istiyorlar!
- 00:29AB'de jet yakıtı tedarikinde endişeler artıyor
- 00:20Kahramanmaraş Jandarmasından Nefes Kesen 3 Aylık Operasyon: Silahlar ve Uyuşturucu Ele Geçirildi, 275 Kişi Tutuklandı
- 00:10Culebra Yarması: Dağları aşarak okyanusları birleştiren mühendislik harikası
- 00:00Mehmet Şimşek Washington'da: Dev finans kuruluşlarıyla kritik zirveler ve dev proje anlaşması!




