EKONOMİ
Yayınlanma : 22 Mayıs 2026 11:01

Ekonomi canlanıyor: Şirket kurma iştahı arttı, Ardahan hariç her yerde işler yolunda!

Ekonomi canlanıyor: Şirket kurma iştahı arttı, Ardahan hariç her yerde işler yolunda!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, yılın ilk dört ayında kurulan şirket sayısı geçen yıla göre %10,1 arttı. Nisan ayında ise bu artış %43'e ulaştı. Ardahan dışında tüm illerde şirket kuruluşu yaşandı.

Türkiye'nin ekonomik nabzı atmaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan son istatistikler, yılın ilk dört ayında şirket kurma faaliyetlerinde dikkat çekici bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla kurulan şirket sayısındaki yüzde 10,1'lik yükseliş, girişimcilik ekosistemindeki canlılığa işaret ederken, kooperatiflerin sayısında ise yüzde 23,1'lik bir düşüş gözlemlendi. Buna karşın, gerçek kişi ticari işletmelerinde de yüzde 5,9'luk bir artış kaydedildi. Bu rakamlar, ekonominin farklı kesimlerinde yaşanan hareketliliği gözler önüne seriyor.

sempati mobilya

Ekonomi canlanıyor: Şirket kurma iştahı arttı, Ardahan hariç her yerde işler yolunda! 1

NİSAN AYINDA DA HIZ KESMEDİLER

Nisan ayına özel olarak bakıldığında ise tablo daha da çarpıcı hale geliyor. Geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı tam yüzde 43 gibi etkileyici bir oranla artış gösterdi. Kooperatifler bu ayda yüzde 1,6'lık bir düşüş yaşarken, gerçek kişi ticari işletmeleri yüzde 33,4'lük bir sıçrama yaptı. Kapanan şirket sayısındaki yüzde 19,6'lık artış ve gerçek kişi ticari işletmelerindeki yüzde 83,8'lik yükseliş ise, piyasadaki dinamizmin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Bir önceki aya göre ise kurulan şirket sayısında yüzde 29,5'lik bir artış yaşanması, ekonomik ivmenin devam ettiğini gösteriyor.

Ekonomi canlanıyor: Şirket kurma iştahı arttı, Ardahan hariç her yerde işler yolunda! 2

ARDAHAN DIŞINDA HER YERDE TEZGAHLAR AÇILIYOR

Nisan 2026'da kurulan toplam 10 bin 853 şirketin büyük çoğunluğu limited şirketlerden oluşurken, anonim şirketlerin de önemli bir payı bulunuyor. Kurulan şirketlerin yüzde 36,3'ü İstanbul'da, yüzde 10,2'si Ankara'da ve yüzde 5,6'sı İzmir'de yoğunlaşmış durumda. İlginç bir şekilde, Nisan ayında şirket kuruluşu gerçekleşmeyen tek il Ardahan oldu. Bu durum, bölgesel farklılıkların da altını çiziyor. Kadın girişimcilerin anonim şirketlerde yüzde 14,6, limited şirketlerde yüzde 16,9 ve kooperatiflerde yüzde 29,5 oranında temsil edilmesi ise toplumsal cinsiyet eşitliği açısından umut verici gelişmeler arasında yer alıyor.