EKONOMİ
Yayınlanma : 24 Mart 2026 14:44

E-ticarette al-sat devri sona eriyor, yeni kurallar belirleniyor

E-ticarette al-sat devri sona eriyor, yeni kurallar belirleniyor
Küresel e-ticaret pazarı, al-sat modelinin sona ermesiyle birlikte yeni bir dönüşüm sürecine girdi. Uzmanlar, finansal okuryazarlığa dikkat çekiyor.

Pandemi sürecinde hızlı bir şekilde büyüyen küresel e-ticaret pazarı, artan maliyetler ve değişen tüketici alışkanlıklarıyla birlikte köklü bir dönüşüm yaşıyor.

sempati mobilya

AL-SAT MODELİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Uzmanlar, yalnızca ürün listeleyerek satış yapmaya çalışan geleneksel 'al-sat' modelinin artık sürdürülebilir olmadığını vurguluyor. Yeni dönemde markalaşma, finansal okuryazarlık ve e-ihracat odaklı girişimler ön plana çıkarken, sektördeki bu değişim, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla daha da belirgin hale geliyor. Küresel enflasyonist baskılar ve artan lojistik maliyetleri, e-ticaretin yeniden şekillenmesine neden oluyor. Geçmişte popüler olan düşük kar marjlarıyla sürümden kazanmayı hedefleyen basit al-sat modelleri, yerini daha sürdürülebilir işletme stratejilerine bırakmak zorunda kalıyor.

FİNANSAL OKURYAZARLIK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sektör analistleri, e-ticaret yapan birçok işletmenin en büyük sorunlarının başında 'ciro illüzyonu' olduğunu belirtiyor. Yüksek satış hacimleri görünse de, artan gizli maliyetler işletmelerin sermayesini eritebiliyor. Finansal planlama eksikliğinin bu durumun temelinde yattığını ifade eden Global Seller Academy Kurucu Ortağı Hasan Basri Demir, 'Ekranda ciro büyüyor gibi görünse de, karlılık doğru analiz edilemiyor. E-ticarette finansal okuryazarlık, artık bir tercih değil, hayatta kalma meselesi' dedi.

TÜRK MARKALARI KÜRESEL ARENADA

Türkiye’nin üretim gücünün e-ihracat ile küresel pazarlara taşınması için zihniyet değişiminin şart olduğuna dikkat çeken Demir, Global Seller Academy'nin bu dönüşüme liderlik ettiğini belirtti. Sadece 2025 yılında 3 bin 700’den fazla firmaya eğitim vererek sektörel vizyonun gelişmesine katkı sağladıklarını ifade eden Demir, Türk e-ticaret markalarını global e-ticaret girişimcileriyle buluşturacak projeler üzerinde çalıştıklarını vurguladı.