• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 31 Temmuz 2026 05:47

Dünyanın en büyük mağarası: Son Dong'da bulutlar ve ormanlar

Dünyanın en büyük mağarası: Son Dong'da bulutlar ve ormanlar
Vietnam'daki Son Dong Mağarası, kendine özgü mikroiklimi ve yağmur ormanlarıyla dünyanın en büyük mağara sistemi olarak öne çıkıyor. Erişim ise sınırlı ve dikkatli bir şekilde sağlanıyor.

Vietnam'daki Phong Nha-Ke Bang Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Son Dong Mağarası, hacim bakımından dünyanın en büyük mağara sistemi olarak tanımlanıyor. Mağaranın tavanındaki büyük çökmelerden sızan güneş ışığı ve su, yer altındaki yapının içinde kendine özgü bir yağmur ormanı ve mikroiklim oluşturmuş durumda.

Devasa mağara nasıl keşfedildi?

Son Dong Mağarası, 1990 yılında yerel bir sakinin tesadüfen bulmasıyla gündeme geldi. Ancak güçlü soğuk hava akımları nedeniyle bu girişi kullanmaya cesaret edemedi. 2009'da araştırmacılar, mağaraya girerek haritalama çalışmaları yaptı. Tünellerin, yaklaşık 2 ila 5 milyon yıl önce bir nehrin kireçtaşı kütlesini aşındırması sonucu oluştuğu belirlendi. Bu devasa yapının büyüklüğü, yaklaşık 40 katlı binaları içerecek kadar geniş.

Cennet bahçesi ekosistemi nasıl oluştu?

Mağaranın içindeki “Cennet Bahçesi” olarak adlandırılan alan, tavan çökmelerinden sızan ışık ve su sayesinde bambu ve çeşitli bitkilerin yetişmesine olanak tanıyor. Sıcak ve nemli havanın yer altındaki soğuk hava kütlesiyle birleşmesi sonucunda mağara içinde gerçek bulut tabakaları oluşuyor. Bu eşsiz ekosistem, doğanın ne denli muazzam bir dengeye sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Ziyaret koşulları, 2013 yılında turizme açılan alanda, hassas ekosistemi korumak amacıyla yıllık 1000 kişiyle sınırlı. Yalnızca yetkili operatörler eşliğinde yapılan turlar, ocak ve ağustos ayları arasında zorlu orman yürüyüşleriyle gerçekleştiriliyor.