• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Haziran 2026 01:19

Dolar tutanlar dikkat: İsviçreli bankadan kritik uyarı!

Dolar tutanlar dikkat: İsviçreli bankadan kritik uyarı!
Commerzbank analisti Ghose, TCMB'nin gevşeme sinyallerine rağmen enflasyonun yüksek seyrinin faiz indirimlerini zorlaştırdığını belirtiyor. Repo fonlamasına dönüşün TL'de oynaklık ve değer kaybı riskini artırabileceği uyarısı yapıldı.

Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin değerlendirmeler, uluslararası finans çevrelerinde yakından takip ediliyor. Almanya merkezli Commerzbank Research'ten analist Tatha Ghose, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın para politikasında olası bir gevşemeye işaret ettiğini ancak mevcut yüksek enflasyon verilerinin bu yönde atılacak adımları desteklemediğini belirtti.

sempati mobilya

FAİZ İNDİRİMİ İHTİMALİ VE ENFLASYON BASKISI

Ghose'un "TRY: Temel göstergeler olumsuz seyrederken Karahan gevşemeye göz kırpıyor" başlıklı raporu, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihalelerine dönmesi halinde bankaların fonlama maliyetinin, mevcut yüzde 40'lık gecelik borç verme faiz oranından yüzde 37'lik politika faizine doğru bir yakınlaşma göstereceğini ortaya koyuyor. Bu durum, piyasadaki genel faiz oranlarında bir düşüş sinyali olarak algılanabilir. Ancak bankanın analizi, bu tür bir gevşemenin, özellikle petrol ve emtia fiyatlarındaki olası gerilemelerin haziran enflasyonunu geçici olarak düşürme potansiyeline rağmen, sonraki aylarda sürdürülebilir bir iyileşme sağlamasının zor olduğu yönünde.

TL'DE OYNAKLIK VE DEĞER KAYBI RİSKİ

Commerzbank, TCMB'nin etkin faiz oranını düşürmek amacıyla repo fonlamasına yönelmesi durumunda Türk Lirası'nda (TL) ciddi bir oynaklığın artabileceği ve sert değer kayıpları yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Analistler, manşet enflasyonun önümüzdeki dönemde de yüzde 30'un üzerinde seyredeceği ve temel fiyat baskılarının gücünü koruyacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu analizler, döviz yatırımı olanların dikkatli olması gerektiğini ve piyasadaki olası dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini gösteriyor. *Bu haberde yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir.