• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 23 Ağustos 2026 16:10

Dolar, İran'da serbest piyasada 200 bin Tümen'e ulaştı

Dolar, İran'da serbest piyasada 200 bin Tümen'e ulaştı
Doların serbest piyasadaki satış kuru İran'da 200 bin Tümen'e ulaştı. Tümen, dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi ve yıllık enflasyon yüzde 61,4 oldu.

İran'da serbest döviz piyasasını takip eden “pashizi.com” adlı internet sitesinin verilerine göre, doların serbest piyasadaki satış fiyatı 200 bin tümene yükseldi.

Tümen değer kaybı yaşıyor

Bu durum, ulusal para birimi tümenin, dolar karşısında serbest piyasada tarihin en düşük seviyesine gerilemesi anlamına geliyor. Ülkede yaşanan bu sert değer kaybı, ABD'nin ağır yaptırımlarıyla mücadele eden bir ekonomik ortamda gerçekleşti.

Yüksek enflasyon etkisi

İran'da yıllık enflasyon oranı, bu dönemde yüzde 61,4 seviyesine ulaşmış durumda. Resmi verilere göre, gıda fiyatları da yıllık bazda yüzde 128,1 oranında artış gösterdi.