Diyarbakır'da coğrafi işaretli Karacadağ pirinci hasadı üreticileri sevindirdi

Diyarbakır'ın coğrafi işaretli Karacadağ pirinci, 2025 hasadıyla üreticileri sevindirdi. Özel toprak yapısı ve lezzetiyle bilinen pirincin üretimini artırmak için projeler ve Bakanlık destekleri devam ediyor.Diyarbakır'da coğrafi işaretli Karacadağ pirinci hasadı üreticileri sevindirdi
Diyarbakır'ın coğrafi işaret tescilli değeri Karacadağ pirinci, 2025 yılı hasadıyla üreticilerin yüzünü güldürdü.

HASAT SEVİNCİ
Diyarbakır Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı, Ergani İlçe Kaymakamı Nurbaki Yalçın, İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan ve kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile teknik personelin katılımıyla gerçekleştirilen hasat etkinliğinde, bu özel ürünün bereketi paylaşıldı. Karacadağ'ın sulanabilen arazilerinde yetişen bu çeltik türü, bölgeye özgü toprak yapısı ve soğuk kaynak sularına uyumuyla öne çıkıyor.

KARACADAĞ PİRİNCİNİN ÖZELLİKLERİ VE DESTEKLER
Yöre halkının damak tadına hitap eden Karacadağ pirinci, yüksek su çekme kapasitesi, lapalaşmama özelliği, yüksek protein ve nişasta oranı ile eşsiz bir lezzet sunuyor. Geleneksel yetiştirme yöntemleri, az kimyasal gübre kullanımı ve tarlaların dinlendirilmesi gibi unsurlar, bu lezzet ve kalitenin temelini oluşturuyor. 1992'de çeşit tescili yapılan ve 2018'de coğrafi işaret belgesi alan Karacadağ pirinci için 2024 yılında 7 bin 236 dekar alanda ekim yapıldı ve dekara ortalama 500 kilogram verim alındı. Toplam rekoltenin 3 bin 650 ton civarında olması beklenirken, en yoğun üretim Çınar, Bağlar, Çermik, Ergani ve Hazro ilçelerinde gerçekleşiyor. Çiftçilere yönelik Bakanlık destekleri de devam ediyor; temel destek 2025 yılı için 549 lira, 2026 yılı için 697 lira; sertifikalı tohum kullanım desteği ise 2025 yılı için 122 lira, 2026 yılı için 156 lira olarak belirlendi.

PROJE DESTEKLİ ÜRETİM
Bakanlık kaynağıyla yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, "Karacadağ Çeltiği Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" hayata geçirildi. Ergani, Bağlar, Çermik, Çınar ve Kayapınar ilçelerinde uygulanan bu projeyle 39 üreticiye toplam 2 bin 321 dekar alanda ekilmek üzere 37 bin kilogram çeltik tohumu temin edildi. Üretici katkısının yüzde 25 olduğu projede, kalan miktar hibe desteği olarak sağlandı. Bu girişimle ekim alanlarının ve rekoltenin artması hedefleniyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, hasat töreninde yaptığı konuşmada, Karacadağ çeltiğini yöreye özgü bir değer olarak gördüklerini ve bu değeri koruyup geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Müdürlük olarak çiftçilerin yanında olduklarını ve Karacadağ çeltiğinin hak ettiği değeri bulması için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
- 10:39Ege Üniversitesi'nde veri biliminin geleceği tartışıldı
- 10:29Belediyenin ihmali kaderi oldu: Engelli evladıyla perişan anne isyan etti!
- 10:19Bursa'da aranması olan 3 kişi cezaevine gönderildi
- 10:09Bodrum'dan Altınordu'ya bir yetenek daha
- 10:07Eski başpehlivan İbrahim Gümüş'ün vefatı spor camiasında büyük üzüntü yarattı




