Diyarbakır'da 5 Bin Yıllık Deprem İzi: Çayönü'nde Yıkılan Yapı Gün Yüzüne Çıktı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Çayönü Tepesi'nde, 5 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir yapının kerpiç duvar enkazı, deprem izlerini gün yüzüne çıkardı. Kazılarda bulunan buluntular, Neolitik Dönem yerleşiminin tarihi ve yapılar hakDiyarbakır'da 5 Bin Yıllık Deprem İzi: Çayönü'nde Yıkılan Yapı Gün Yüzüne Çıktı
Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki tarihi Çayönü Tepesi yerleşkesinde, yaklaşık 5 bin yıl önce meydana gelen bir depremin izleri gün yüzüne çıkarıldı. 12 bin yıllık geçmişiyle Neolitik Dönem'in önemli merkezlerinden biri olan Çayönü'nde süren kazılarda, İlk Tunç Çağı'na ait, deprem sonucu yıkıldığı düşünülen bir yapının kerpiç duvar enkazı bulundu.

NEOLİTİK DÖNEMİN ANAHTAR MERKEZİ ÇAYÖNÜ
İnsanlık tarihinde yerleşik yaşama geçişin sembollerinden biri olarak kabul edilen Çayönü Tepesi, yaklaşık 12 bin yıl önce iskan edilmeye başlandı. Anadolu ve Yakındoğu coğrafyasında Neolitik Dönem kültür tarihini aydınlatan en önemli yerleşimlerden biri olması nedeniyle büyük önem taşıyan bölgedeki kazılar, 1964 yılından beri aralıksız devam ediyor.

DEPREMİN NEDEN OLDUĞU YIKIM GÖRÜNTÜLENDİ
Bu yılki kazı çalışmalarında, İlk Tunç Çağı'na (MÖ 3000 civarı) ait bir dönemde kullanılan boş bir yapının kerpiç duvarlarının, deprem etkisiyle kuzeye doğru bloklar halinde devrildiği ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 1.25 metre yüksekliğindeki bu kerpiç blokların, yerleşimin terk edilmesinden sonra bir depremle yıkıldığı ve yapının zamanla tahrip olduğu düşünülüyor. Duvarlardaki kırmızı renkli kerpiçin, bölge toprağındaki hematit mineralinden kaynaklandığı ve yanma izi bulunmadığı belirtildi. Bu durum, yapının depremle yıkıldığına dair önemli bir veri olarak kabul ediliyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, çevrede belirgin bir fay hattı olmamasına rağmen, bölgedeki güncel deprem hareketlilikleri göz önüne alındığında, kuzeydeki bir depremin dolaylı etkisinin bu yıkıma neden olmuş olabileceğini belirtti. Salat Tepe gibi diğer yerleşimlerde de benzer deprem izlerine rastlandığını ekledi. Bu buluntu, Diyarbakır'da 5 bin yıl öncesine ait bir deprem izini daha ortaya koymuş oldu.
- 09:27Bursa'da alkollü sürücünün neden olduğu kaza, araçları hurdaya döndürdü
- 09:17Küresel Piyasalar Barış Umuduyla Coştu: Borsalar Rekorlara Yaklaşıyor
- 09:07Ticaret Bakanlığı'ndan reklam denetimi: 117 firmaya milyonluk ceza kesildi
- 08:58İran petrolüne ABD'den şok karar: Satış izni uzatılmıyor!
- 08:47Altın yatırımcılarını tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor




