30. Uluslararası Dede Korkut Bilim, Kültür ve Spor Şölenleri çerçevesinde gerçekleştirilen ’Avrasya Kültür Coğrafyasında Dede Korkut: Ortak Bellek ve Ortak Gelecek Sempozyumu’, Bayburt’ta açılış programıyla başladı.

SEMPOZYUMUN AÇILIŞI YAPILDI
Üç gün sürecek olan sempozyumda, Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden gelen akademisyenler, Dede Korkut’u tarih, edebiyat, dil, kültür ve ortak medeniyet perspektifinden inceleyecek. Bayburt’ta düzenlenen açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış ve protokol konuşmalarına geçildi. Belediye Başkanı Mete Memiş, Dede Korkut’un bilimsel yönünü vurguladı ve şölenlerin bu anlayışla yeniden şekillendirildiğini dile getirdi.
GELECEK NESİLLERE MİRAS BIRAKMAK
Başkan Memiş, Dede Korkut’un Türk dünyasının ortak değeri olduğunu belirterek, bu mirasın doğru anlaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı. Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş de, Dede Korkut hikâyelerinin Türk milletinin kültürel hafızasını yansıtan önemli eserler olduğunu ifade etti. Vali Mustafa Eldivan ise, Dede Korkut’un ortak tarih ve hafızanın sembollerinden biri olduğunu belirterek, bilimsel çalışmaların bu mirası yaşatmada önemli katkı sağlayacağını söyledi. Sempozyum, 7-10 Temmuz tarihleri arasında devam edecek ve yurt içi ve yurt dışından bilim insanları, Dede Korkut araştırmalarının yanı sıra birçok farklı disiplin alanında bildirilerini paylaşacaklar. Bu etkinlik, Dede Korkut’un Avrasya kültür coğrafyasındaki yerini, ortak bellek ve gelecek anlayışı çerçevesinde çok yönlü olarak değerlendirecek.







