Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın övdüğü market zinciri devasa zararla battı mı? İşte detaylar...

Erdoğan'ın 'ucuz' diyerek övdüğü Tarım Kredi Marketleri, 2025'te 4.7 milyar TL zarar etti. Merkez Birliği'nin 4 milyar TL'lik sermaye avansı şirketi teknik iflastan kurtarırken, borçları katlandı.
Türkiye'deki yüksek enflasyon ortamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucuz' diyerek teşvik ettiği ve şubeleşmesini artırma sözü verdiği Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri, mali açıdan büyük bir çöküş yaşıyor. Market zincirinin 2025 yılı bilançosunda 4.7 milyar liralık rekor bir zarar kaydedildiği ortaya çıktı.
TEKNİK İFLAS RİSKİ KAPIDA
Özkaynaklarını hızla eriten bu devasa zarar karşısında, Kooperatif Merkez Birliği tarafından sağlanan 4 milyar liralık 'sermaye avansı' marketi kurtardı. Eğer bu nakit desteği zamanında olmasaydı, şirket yasal olarak 'teknik iflas' noktasına gelecekti. Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ'nin 31 Aralık 2025 tarihli bağımsız denetim raporuna göre, şirket 66.3 milyar lira hasılat elde etmesine rağmen operasyonel giderlerini dahi karşılamakta güçlük çekti.
BORÇLAR DÖRDE KATLANDI, FİNANSMAN MALİYETİ CAN YAKTI
Şirketi, Merkez Birliği'nden gelen 4 milyar liralık ilave sermaye katkısı 'Pay Sahiplerinin İlave Sermaye Katkıları' kurtardı. Şirketin 2025 yılındaki reel cirosu bir önceki yıla göre 72.2 milyar liradan 66.3 milyar liraya geriledi. 11.1 milyar lira brüt kâr elde etmesine rağmen, mağaza kiraları, personel maaşları ve lojistik gibi pazarlama giderleri için 14.8 milyar lira harcanması kârı eritti. Şirketin kısa vadeli borçları da endişe verici bir artış göstererek bir yılda 1.3 milyar TL'den yaklaşık 4 kat artışla 4.8 milyar TL'ye fırladı. Borçlanma maliyeti ve kur farkları nedeniyle ise şirket tam 6.2 milyar lira finansman gideri yazdı. Piyasa ve ilişkili taraflara olan toplam ticari borcu ise 10.7 milyar liraya ulaştı. Denetim raporunda, şirketi Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesi uyarınca 'borca batıklık' veya 'teknik iflas' durumuna düşmekten kurtaran 4 milyar liralık desteğin, yılın son günü olan aralık ayında 'avans' olarak aktarıldığı belirtildi.
- 23:52Anamur'da sigara kaçakçılarına darbe: Binlerce makaron ve tütün ele geçirildi
- 23:43İran'dan tahliye operasyonuna yanıt: Körfez'de hayat sona erebilir
- 23:34CİMER İhbarı SONRASI MARKETE ŞOK BASKIN: 4 Kamyonet Dolusu Ürün Toplatıldı!
- 23:25Türkiye'nin otomotiv devi Arıcıoğlu iflas etti, Avrupa pazarında büyük bir kayıp yaşandı
- 23:16Samsun'da korkunç kaza: 6 kişi yaralandı, ikizler de hastanelik oldu






