• satrroıad dörüm
EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Temmuz 2026 12:43

Çiftçinin umudu yeşil domatesine bile icra geldi: Üretici borç batağında çaresiz

Çiftçinin umudu yeşil domatesine bile icra geldi: Üretici borç batağında çaresiz
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan maliyetler ve borçlar yüzünden çiftçinin henüz dalındaki yeşil domateslerinin bile icralık olduğunu belirterek, tarım politikalarının değişmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründeki vahim tabloyu gözler önüne seren çarpıcı örneklerle çiftçinin içinde bulunduğu zor durumu dile getirdi. Daha önce Yozgat'ta bir vatandaşın güvercinlerine haciz uygulandığını hatırlatan Gürer, bu kez çiftçinin henüz dalında olgunlaşmamış yeşil domateslerinin bile icralık hale geldiğini belirtti.

ÇİFTÇİNİN ÜMİDİNE HACİZ

Gürer, tarım kesiminin bankalara ve finans kuruluşlarına olan borcunun 1 trilyon 439 milyarı aştığını vurgulayarak, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ürünün üreticideyken değer bulmaması gibi nedenlerin çiftçiyi borç batağına sürüklediğini ifade etti. Tarlalar, traktörler ve ev eşyalarının yanı sıra, çiftçinin henüz hasat etmediği dalındaki yeşil domateslerine dahi icra geldiğini kaydeden Gürer, bu durumun acil önlem gerektirdiğini söyledi. Antalya Serik'te 4,5 dekarlık serasında üretim yapan bir çiftçinin yaşadığı dramı anlatan Gürer, bilirkişi raporlarında dahi ürünün değerinin günlük değiştiği ve risk taşıdığı belirtilmesine rağmen, henüz toplanmamış 36 ton yeşil domatese el konulmasının üreticinin emeğini hiçe saymak olduğunu dile getirdi.

TARIM POLİTİKASI DEĞİL, ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRME

Milletvekili Gürer, gübre, yem, su, mazot ve elektrik gibi temel girdi fiyatlarındaki fahiş artışların çiftçiyi borcunu ödeyemez hale getirdiğini vurguladı. Ani hava değişimleri, don, sel, hastalık ve kuraklık gibi doğal risklerin yanı sıra, günlük fiyat dalgalanmalarıyla boğuşan çiftçiye bir de icra memurlarının bel büktürdüğünü belirten Gürer, "Çiftçiyi toprağa küstürürseniz, seradaki yeşil domatese kadar icra getirirseniz sıkıntılar artar. Üreticiyi borçlandırıp sonra da alın terine karşılığını alması sağlamak yerine ödeyemediği borçlardan dolayı el koymak tarım politikası değildir." dedi. Gürer, tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi, ana paranın makul sürede yayılması ve ek kredi desteği sağlanması gerektiğini, üreticiye icra memuru değil, destek ve teşvik sunulması gerektiğini savundu.