CHP’nin mutlak butlan kararı Avrupa'da büyük yankı buldu

CHP'nin kongresiyle ilgili alınan mutlak butlan kararı, Avrupa basınında geniş yankı buldu. Almanya'dan çeşitli medya kuruluşları, durumu eleştiren yorumlarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) üç yıl önceki kongresiyle ilgili alınan mutlak butlan kararı, Avrupa'nın dikkatini çekti. Avrupa basınında, "Türkiye’de mahkeme, ana muhalefet partisinin liderini yerinden uzaklaştırdı" ifadeleriyle haberler yayınlanmaya başlandı.
ALMAN MEDYASI OLAYI GÜNDEME TAŞIDI
Alman televizyonu ZDF, Türkiye'de yargının bir yıldan fazla süredir CHP'yle uğraştığını ve sert önlemlerle yüzlerce parti üyesi ile birçok belediye başkanını tutukladığını belirtti. Ayrıca, CHP lideri Özel ve selefi Kılıçdaroğlu arasında süregelen iç iktidar mücadelelerine de dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'nun on yıllık liderliğinin ardından 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yenildiği vurgulandı. ZDF, Kılıçdaroğlu'nun parti içindeki hırslarının hala sürdüğünü iddia etti.
ÇEŞİTLİ YORUMLAR VE TEPKİLER
ARD televizyonu da benzer bir bakış açısıyla, CHP'nin iç tartışmalarının yanı sıra dışarıdan da yoğun baskı altında olduğunu ifade etti. Eski partililer tarafından başlatılan hukuki süreç çerçevesinde, Kılıçdaroğlu'nun geçici olarak Özel'in yerine geçeceği bildirildi. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt ise CHP'nin baskı altında olduğunu ve bu durumun Türk tarihinde karanlık bir gün olduğunu belirten siyaset bilimci Berk Esen'in sözlerine yer verdi. Die Zeit ise, mutlak butlan kararının Erdoğan'ın yeniden seçilme şansını artırabileceğini öne sürdü. Almanya'nın en çok okunan gazetesi Bild, mahkemenin CHP kongresinde bazı delegelerin rüşvetle satın alındığı iddiasıyla bu kararı verdiğini açıkladı. Ayrıca, İstanbul Borsası’nın yüzde altı düşerek otomatik durdurma sisteminin devreye girdiğini vurguladı. Bu karar, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre ve İngiltere basınında da geniş bir şekilde ele alındı.
- 22:26Uşak’ta sağanak yağış, ulaşımı olumsuz etkiledi
- 22:16Dev tünel kazıcı 23 ayda nehri yuttu: 350 km hızla geçilecek trenler için geri sayım başladı
- 22:05Mesleki tanıtım günleri, öğrencilerden yoğun ilgi gördü
- 21:55İstanbul'un Kuzey Ormanları Rant Kapanında: Kemerburgaz Arazisi İktidara Yakın Şirketin Oldu
- 21:36Kurban pazarına damgasını vuran 'Paşaköy Efesi': 1 tonluk dev boğa 420 bin TL'ye alıcı bekliyor





