• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
POLİTİKA
Yayınlanma : 31 Temmuz 2026 19:07
Düzenleme : 31 Temmuz 2026 19:10

BOYD Başkanı Sabahattin Duman’dan Bodrum turizmi için sükûnet çağrısı: “Bodrum kaybediyor”

BOYD Başkanı Sabahattin Duman’dan Bodrum turizmi için sükûnet çağrısı: “Bodrum kaybediyor”
BOYD Başkanı Sabahattin Duman, Bodrum turizmi üzerinden son günlerde yaşanan karşılıklı açıklamalara dikkat çekerek, “Haklı çıkmaya değil, çözüm üretmeye odaklanalım” çağrısı yaptı.

Bodrum turizmiyle ilgili son günlerde kamuoyuna yansıyan açıklamalar ve karşılıklı tartışmalar, sektör temsilcileri arasındaki görüş ayrılıklarını yeniden gündeme taşıdı. Tartışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, sektör paydaşlarına “Biraz sakin olalım” çağrısında bulundu.

 

Duman, farklı görüşlerin dile getirilmesinin sektör açısından değerli olduğunu ancak tartışmaların çözüm arayışından uzaklaşıp kişisel haklılık yarışına dönüşmesinin Bodrum’a zarar verebileceğini söyledi.

 

“İş klavyeye ve mikrofona gelince ayrı dünyaları oynuyoruz”

 

Sektördeki tartışmaların geldiği noktaya dikkat çeken Duman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sokakta birbirini görünce ‘Abi, nasılsın?’ diye sarılan dostlar, iş klavyeye ve mikrofona gelince bir anda ayrı dünyaları oynuyor.”

Arka arkaya yapılan açıklamaların zaman zaman “Ben daha haklıyım”, “Ben daha çok biliyorum” anlayışına dönüştüğünü belirten Duman, bu yaklaşımın Bodrum turizmine katkı sağlamayacağını ifade etti.

 

“Herkes Bodrum için konuşuyor”

 

Tartışmalarda farklı tarafların aslında Bodrum’un geleceği açısından kaygı taşıdığını belirten Duman, “Herkes Bodrum için konuşuyor ama farklı pencerelerden bakıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Duman, sektörün sorunlarına dikkat çekmek isteyenlerin yanı sıra, yapılan açıklamaların bankalar, tedarikçiler, yatırımcılar, acenteler ve tatil planı yapan misafirler üzerindeki olası etkilerine dikkat çekenlerin de bulunduğunu belirterek, farklı görüşlerin birbirini anlamaya çalışması gerektiğini söyledi.

 

“İşte tam da bu nedenle sesimizi yükseltmek yerine birbirimizi anlamaya çalışmalıyız” diyen Duman, çözümün daha yüksek sesle konuşmakta değil, ortak akılda aranması gerektiğini vurguladı.

 

“Bodrum’u aşırı sahiplenme hırsı, koruma arzusunu aşmamalı”

 

 

Bodrum’un ortak bir değer olduğunu ifade eden Duman, kenti koruma arzusunun kişisel haklılık mücadelesine dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

 

Duman, açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi:

“Bazen diyorum ki; bırakın Bodrum’u bu kadar hırsla sevmeyin. Çünkü bir yeri aşırı sahiplenme hırsı, zamanla koruma arzusunu aşar; kendi haklılığını kabul ettirme savaşına dönüşür. Ve bu savaşta en büyük zararı yine o çok sevdiğimizi söylediğimiz Bodrum görür.”

 

“Turizm güven üzerine kuruludur”

 

Turizm sektöründe güven unsurunun kritik önem taşıdığını belirten Duman, Bodrum’da yaşanan tartışmaların yalnızca sektör temsilcileri tarafından takip edilmediğini hatırlattı.

Misafirlerin, acentelerin, yatırımcıların ve iş ortaklarının da kamuoyuna yansıyan açıklamaları izlediğini belirten Duman, sektörün sorunlarının konuşulması ve eleştirilmesinin doğal olduğunu ancak bunun kişileri hedef alan bir üsluba dönüşmemesi gerektiğini ifade etti.

“Kimsenin düşüncesini söylemesine itirazım yok. Tam tersine, farklı görüşler sektörü geliştirir. Ancak üslubumuz, birbirimize yaklaşımımız ve kullandığımız dil de en az söylediklerimiz kadar önemlidir” dedi.

 

“Polemiklerin değil, işimizin başında olmayı tercih ediyoruz”

 

BOYD yönetimi olarak sezonun en yoğun döneminde polemiklere dahil olmak yerine işlerinin başında olmayı tercih ettiklerini belirten Duman, otelcilik ve yöneticiliğin gerektiğinde sükûneti koruyabilmeyi de gerektirdiğini söyledi.

Duman, açıklamasının sonunda sektör temsilcilerine şu çağrıyı yaptı:

“Gelin, biraz sakin olalım. Birbirimizi dinleyelim. Haklı çıkmaya değil, çözüm üretmeye odaklanalım. Çünkü Bodrum’un bugün ihtiyacı daha yüksek sesler değil; daha fazla sağduyu, daha fazla birliktelik ve daha fazla ortak akıldır.”

Duman, Bodrum’un geleceğinin kişisel görev ve unvanlardan daha önemli olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Hepimiz gideriz. Görevler değişir. Unvanlar değişir. Ama Bodrum kalır. Bizim sorumluluğumuz da geride daha sorunsuz, güzel bir Bodrum bırakmaktır.”