Bitlis'te, kış aylarında hayvanlar için gerekli olan yemlerin temin edilmesi adına yoğun bir çaba sarf ediliyor. Dağlık alanlarda yazın toplanan yapraklı meşe dalları, karlı yamaçlardan kızaklarla köye indirilerek hayvanlara ulaştırılıyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLER DEVAM EDİYOR
Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu köylerde, hayvancılıkla uğraşan besicilerin zorlu mesaisi sürüyor. Merkeze bağlı Başhan köyünün yüksek kesimlerinde yazın toplanan meşe dalları, kışın artan kar kalınlığı nedeniyle kızaklarla köye taşınıyor. Köylüler, bu geleneksel yöntemin hayvancılığın devamı için büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

DAYANIŞMA RUHU ÖNE ÇIKIYOR
Zorlu kış şartlarının her yıl benzer manzaralara yol açtığını belirten vatandaşlar, kışın hayatın daha da zorlaştığını ancak imece usulüyle bu sürecin üstesinden geldiklerini aktarıyor. Bitlis'teki köylülerin karda kızaklarla hayvan yemi taşıması, bölgedeki dayanışma ve mücadele ruhunu bir kez daha gözler önüne seriyor.










