EKONOMİ
Yayınlanma : 02 Nisan 2026 12:48

Bedelli askerlik hayalleri suya düştü: Her 10 başvurudan biri parasızlıktan iptal!

Bedelli askerlik hayalleri suya düştü: Her 10 başvurudan biri parasızlıktan iptal!
CHP'li Başevirgen, bedelli askerlik başvurularının %10'unun parasızlıktan iptal olduğunu açıkladı. Yoklama kaçakları ve bakayaların artışının ekonomik sıkıntıların göstergesi olduğunu belirten Başevirgen, askerliğin 'ekonomik filtre'ye dönü

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in soru önergesine verdiği yanıtı kamuoyuyla paylaşarak Türkiye'deki askerlik sisteminin ekonomik gerçeklerle ne denli iç içe geçtiğini gözler önüne serdi.

sempati mobilya

Ekonomik Engeller Yüzünden Yarım Kalan Başvurular

Bakanlığın verilerine göre, 2021-2025 yılları arasında bedelli askerlik için başvuran yükümlü sayısı 987 bin 645'e ulaştı. Ancak bu başvuruların 92 bin 712'si, ödeme yapılamadığı için sonuçlandırılamadı. Başevirgen, bu durumun yaklaşık her 10 başvurudan 1'inin ekonomik sebeplerle yarım kaldığını gösterdiğini vurguladı. Son yıllarda bedelli askerlik ücretlerinin hızla artarken, ücretli çalışanların alım gücünün ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekildi. Enflasyon karşısında asgari ücret ve ortalama maaşların erimesi, bedelli askerliği geniş bir kesim için ulaşılmaz kılıyor.

Yoklama Kaçakları ve Bakayalar Ekonomik Sıkıntıların Göstergesi

Başevirgen, soru önergesinde yoklama kaçağı ve bakaya kalanlara ilişkin verileri de gündeme getirdi. 2021-2026 yılları arasında yıllık ortalama 568 bin yoklama kaçağı ve 55 bin 782 bakaya kalan kişinin olduğunu belirtti. Bu rakamların sadece idari bir sorun değil, aynı zamanda ekonomik bir gösterge olduğunu ifade etti. İşsiz veya güvencesiz çalışan gençlerin askerliği ertelemeye çalıştığına işaret eden Başevirgen, bedelli ödeyemeyenlerin sistemin dışına itildiğini söyledi. Kayıt dışı çalışmanın artmasıyla yoklama süreçlerinden kaçınma eğiliminin de yükseldiğini, askerlik yükümlülüklerinin bile ekonomik güce göre şekillendiğini dile getirdi. Bedelli askerliğin eşit bir seçenek olarak sunulmasına rağmen, verilerin gelir düzeyi belirli bir seviyenin üzerindekilerin bu imkandan faydalanabildiğini, geliri olmayanların ise beklemek, kaçmak veya cezai sürece girmek zorunda kaldığını ortaya koyduğunu belirtti.

Askerlik, 'Ekonomik Filtre' Haline Geldi

Resmi verilerin, Türkiye'de askerliğin artık sadece bir yükümlülük olmaktan çıkıp bir 'ekonomik filtre' haline geldiğini açıkça gösterdiğini söyleyen Başevirgen, asgari ücretli bir gencin bedelli askerlik ücretini biriktirmesinin mümkün olmadığını vurguladı. İktidarın saraydan bakıp 'başvuru çok' diyebileceğini ancak on binlerce başvurunun ödeme yapılamadığı için iptal olduğunu, bu tablonun ekonominin iflasının belgesi olduğunu savundu. Ülkenin gençlerinin iktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini ödediğini belirten Başevirgen, AKP'nin rakamlarla övünmeye devam etse de kendilerinin o rakamların arkasındaki yoksulluğu anlatmaya devam edeceklerini söyledi.