Bakan Fidan: Türkiye'nin bölgesel gücünü istikrar için kullanıyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin bölgesel gücünü, itibarını ve liderliğini bölgeye istikrar getirmek için kullandığını belirtti. Fidan, Türk dünyasının kurumsallaşmasının krizlere karşı dayanıklılığı artırdığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'da Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılırken basına açıklamalarda bulundu.

TÜRK DÜNYASININ KURUMSALLAŞMASI
Bakan Fidan, dünyada yaşanan jeostratejik değişimlerin Türk dünyasını da etkilediğini ancak Türk Devletleri Teşkilatı'nın giderek kurumsallaşması ve koordineli hareket etmesinin, bu krizlere karşı daha dayanıklı hale getirdiğini belirtti. Türk devletlerinin ekonomilerini, altyapılarını, teknolojilerini ve savunma kapasitelerini ilerletmelerinin, her bir devleti daha güçlü kıldığını ve bu güçlü devletlerin bir araya gelmesiyle daha sağlam bir yapı ortaya çıktığını vurguladı. Bu doğrultuda ilerledikleri sürece, dünyanın krizlerine karşı daha dayanıklı bir Türk dünyası ile karşılaşılacağını ifade etti.

BÖLGESEL İSTİKRAR POLİTİKASI
Türkiye'nin dış politikasının temel amacının bölgelerinde istikrar oluşturmak olduğunu kaydeden Fidan, bunun için savaşları ve çatışmaları sakinleştirmenin veya sonlandırmanın, ekonomik işbirliğini eşit geliştirmeyi ve bölgesel yapıları kurumsallaştırmayı şart koştuğunu söyledi. Bu perspektifle Orta Doğu, Kafkaslar, Balkanlar, Akdeniz ve Karadeniz gibi bölgelerde çalıştıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu dış politika perspektifi ve Türkiye'nin çabalarının bu yönde olduğunu belirtti. Türkiye'nin bölgesel gücünü, itibarını ve liderliğini bölgeye istikrar getirmek için kullandıklarını vurguladı. Önceki dönemlerde hakim olan rekabet, teslimiyet veya hakimiyet algısından uzaklaşılarak, işbirliği, istikrar ve herkesin faydasına olan insani ve ahlaki bir dış politikanın benimsendiğini sözlerine ekledi.
- 02:31Kocaeli'de doğal gaz kokusu paniği: Yangın ve gaz kaçağı peş peşe geldi
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!
- 02:09Washington'da tarihi müzakere: İsrail ve Lübnan bir araya geldi
- 01:59Liseli öğrenciler, itfaiyeden nefes kesen yangın tatbikatıyla hayata hazırlandı
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor




