Bakan Fidan'dan İsrail'e sert tepki: 'Müslüman ülkelere karşı askeri ittifak kurdular, biz öyle değiliz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nda İsrail'in GKRY ile Müslüman ülkelere karşı askeri ittifak kurduğunu belirterek, 'Biz öyle değiliz' dedi. Fidan, İsrail'in yayılmacılığının artık dünyanın güvenlik sorunu olduğunu söBakan Fidan'dan İsrail'e sert tepki: 'Müslüman ülkelere karşı askeri ittifak kurdular, biz öyle değiliz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Kıbrıs ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Müslüman ülkelere karşı bir askeri ittifak kurduğunu belirterek, Türkiye'nin bu tür bir politikayı benimsemediğini vurguladı.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NUN ÖNEMİ
NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen ADF Youth Talk oturumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Fidan, 5. Antalya Diplomasi Forumu'nun küresel diplomasinin merkezi haline geldiğini ve yoğun bir katılımla gerçekleştiğini aktardı. Fidan, bu yılki foruma 150 ülke ve 66 uluslararası kuruluştan 6 bin 400 katılımcının iştirak ettiğini, bu sayının benzer organizasyonlarla kıyaslandığında oldukça yüksek bir seviyede olduğunu belirtti. Forumda 23 devlet ve hükümet başkanı, 13 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 50 bakan ve 87 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcisinin ağırlandığını ifade eden Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve diğer bakanların muhataplarıyla verimli temaslarda bulunduğunu sözlerine ekledi.

BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ VE ARABULUCULUK VURGUSU
Forum kapsamında uluslararası gündemi belirleyecek kritik toplantılara ev sahipliği yapıldığını belirten Fidan, özellikle Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan ile gerçekleştirilen dörtlü toplantıda bölgede barış ve istikrarı destekleyecek adımların ve seyrüsefer serbestisinin kalıcı hale getirilmesine yönelik olası girişimlerin ele alındığını aktardı. Bakan Fidan, Türkiye'nin diplomasinin tüm imkanlarından faydalanarak iş birliğini çeşitlendirmeyi ve dostluk köprülerini çoğaltmayı kararlılıkla sürdüreceğini, kritik başlıklarda güven inşa etme, tarafları yakınlaştırma ve gerektiğinde arabuluculuk rolü üstlenme azmiyle devam edeceklerini söyledi. Fidan, "Bu dört ülke aslında daha geniş bir bölgenin temsili niteliğini taşıyor. Ancak bölgedeki iş birliği imkanları yeterince kullanılmadığı için potansiyel tam anlamıyla hayata geçirilemiyor. Bu tespitten hareketle somut alanlarda iş birliğini geliştirmek için bir araya geliyoruz" dedi.

İSRAİL'İN ASKERİ İTTİFAKINA TEPKİ VE GAZZE MESAJI
Bölgedeki siyasi krizler ve çatışmaların azaltılması ve istikrarın sağlanması için değerlendirmeler yapıldığını belirten Bakan Fidan, "Biz İsrail gibi değiliz. Yani İsrail’in söylediğiniz gibi, onlar biliyorsunuz Kıbrıs ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir araya gelip bölgedeki Müslüman ülkelere karşı bir askeri ittifak kurdular. Biz onların yaptığını yapmıyoruz. Biz bölgemizdeki çatışmaları nasıl söndürürüz, ekonomik ilerlemeyi nasıl sağlarız, istikrarı nasıl hayata geçiririz onun arayışı içerisindeyiz." dedi. Gazze'deki soykırımın durdurulması ve tersine çevrilmesi yönündeki çabaların önemine de değinen Fidan, İsrail'in yayılmacı politikasının artık bölgenin değil, dünyanın bir güvenlik sorunu haline geldiğini vurguladı. Hürmüz Boğazı ile ilgili zihinlerde karışıklık olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.
- 20:42Manchester City, Arsenal'i yıkarak zirve yarışında önemli bir galibiyet aldı
- 20:32Ünlü oyuncu Yeşim Büber'den şaşırtan yaşam tarzı: Evi yok, yıllardır teknede yaşıyor!
- 20:23Yıldız Asyalı, eşinin babasına şiddet uyguladığını duyurdu
- 20:15Yangın tehlikesi kapıda: 235 binden fazla araç için acil geri çağırma!
- 20:06Bandırmaspor, Amed Sportif Faaliyetler'i 2-0 mağlup etti




