EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Nisan 2026 08:50

Bağ-Kur'lular için 7200 gün emeklilik düzenlemesi geliyor

Bağ-Kur'lular için 7200 gün emeklilik düzenlemesi geliyor
Bağ-Kur sigortalıları için emeklilik şartlarını yeniden belirleyecek düzenleme, 7200 gün avantajı sunarak 5 yıllık erken emeklilik fırsatı yaratabilir.

Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik şartlarını yeniden belirlemek amacıyla yasal düzenleme çalışmaları sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarıyla netleşen süreç, milyonlarca esnaf ve bağımsız çalışan için 5 yıllık erken emeklilik fırsatı sunma potansiyeline sahip.

teknik yapı

DÜZENLEMENİN KAPSAMI BELİRSİZ

Ancak, düzenlemenin kapsamı ve hangi sigorta başlangıç tarihlerini kapsayacağı henüz kesinlik kazanmış değil. Mevcut mevzuata göre, Bağ-Kur kapsamındaki bireylerin emeklilik şartları, sigorta başlangıç tarihlerine göre üç ana gruba ayrılıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesi için kadınlar 7.200 gün, erkekler ise 9.000 günle emekli olabiliyor. 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ve 9.000 gün şartı aranıyor.

EMEKLİLİK HAKKINDA YENİ FIRSATLAR

1 Mayıs 2008 sonrası için ise kadın ve erkeklerde 9.000 prim günü şartı ile kademeli olarak 65 yaşa kadar uzanan bir yaş şartı uygulanıyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un değerlendirmelerine göre, düzenlemenin hayata geçirilme biçimi farklı sonuçlar doğurabilir. Eğer genel bir 1.800 günlük indirim yapılırsa, 9.000 gün şartı 7.200'e, 7.200 gün olan kadın sigortalıların şartı ise 5.400 güne düşebilir. Ancak düzenleme sadece 9.000 gün şartını 7.200'e eşitlemeyi hedeflerse, 1999 öncesi kadın sigortalılar bu avantajdan yararlanamayabilir. Yapılan analizler, düzenlemenin etkisinin sigortalılık başlangıcına göre değişkenlik göstereceğini ortaya koyuyor. 1999 öncesi sigortalılar, yaş şartı aranmadığı için bu düzenlemeden en somut faydayı sağlayacak grup olacak. Diğer yandan, 1999 sonrası sigortalılar için prim gün sayısı düşse dahi yaş şartının devam etmesi nedeniyle emeklilik için belirlenen yaşı beklemeleri gerekecek. Kademeli emeklilik düzenlemesi olmadan bu grubun avantajı sınırlı kalacak. Düzenlemenin bir diğer önemli boyutu ise geçmişte borçları nedeniyle silinen hizmet sürelerinin geri kazanılması konusu. Emeklilik hakkı elde etmek isteyen sigortalıların dondurulan günlerini satın almaları gerekebilir. Bu durum sigortalılar için 300 bin TL ile 1,5 milyon TL arasında değişen maliyetler oluşturabilir. Düzenlemenin 2026 yılı içerisinde yasalaşması beklenirken, nihai yasa metni açıklandığında her sigortalının kendi özel durumuna göre hesaplama yapması gerekecek.