Avrupa ekonomisi kabus görüyor: 2000'den beri en büyük darbe!

Avrupa ekonomisi Nisan ayında PMI verileriyle 2000'den bu yana en büyük maliyet baskısı artışını yaşayarak daralma bölgesine girdi. Orta Doğu'daki savaş ve arz kıtlığı enflasyonu körüklüyor.
Avrupa ekonomisi, 2024 yılının başından bu yana görülmemiş bir daralma ile karşı karşıya. S&P Global tarafından yayımlanan Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan ayında bir önceki aya göre 50.7'den 48.6'ya gerileyerek, büyüme ile daralmayı ayıran 50 eşik değerinin altına indi. Bu durum, analistlerin 50.1'lik daha sınırlı bir düşüş beklentisini boşa çıkardı.
EKONOMİNİN DİNAMİKLERİNDE ÇELİŞKİLİ TABLOLAR
Bölgenin lokomotif ülkelerinde dahi belirgin farklılıklar gözlemleniyor. Almanya'da sanayi sektörü direnç gösterirken, hizmetler sektöründe ciddi bir çöküş yaşandı. Fransa ise imalat sektöründe 2022'den bu yana en güçlü performansı sergileyerek beklentileri aşsa da, hizmet sektöründeki gerilemenin önüne geçemedi. Bu çelişkili tablo, bölge genelinde fiyat baskılarının artmaya devam ettiğini gösteriyor.
ORTA DOĞU SAVAŞI VE ARZ KISITLAMALARI EKONOMİYİ VURUYOR
S&P Global Market Intelligence Baş Ekonomi Ekonomisti Chris Williamson, Avrupa'nın zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, Orta Doğu'daki savaşın derinleştirdiği ekonomik sıkıntıların politika yapıcılar için büyük bir baş ağrısı olduğunu vurguladı. Giderek yaygınlaşan arz kıtlığının, önümüzdeki haftalarda fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırarak büyümeyi daha da dizginleme tehdidi oluşturduğunu söyledi. Williamson, iş dünyasındaki karamsarlığın güven endeksini 2022 sonundan bu yana en düşük seviyeye çektiğini ve tüketici güveninin de benzer bir darbe aldığını ekledi. COVID-19 pandemisi hariç tutulduğunda, bu durumun 2000 yılından bu yana kaydedilen en büyük maliyet baskısı artışı olduğu da belirtildi. Enflasyondaki yükselişin temel nedenlerinden olan yüksek enerji maliyetleri, üretimi de baskılıyor. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) faiz oranlarına ilişkin kararlarında endişelendiriyor. Piyasalar ise yıl sonuna kadar iki faiz artışı bekliyor.
- 22:07DSÖ'den şok itiraf: Ebola'yı kontrol altına alamıyoruz
- 21:58Trump: İran’ın haberi olmadan milyonlarca varil petrol çıkardık
- 21:47Bir dostun acısı, diğerini hayattan kopardı: Cenazede kalp krizi şoku
- 21:38En düşük emekli maaşı için tarih belirlendi: 20 bin TL geliyor
- 21:29Bursa'da fabrika inşaatında yürekler ağza geldi: 1 işçi yüksekten düştü





