Avrupa doğal gaz piyasası, Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimlerin ve yetersiz stokların etkisiyle son dört ayın en yüksek seviyelerine dayanmış durumda. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ağustos vadeli kontratlarda megavatsaat fiyatı 61,80 avroya tırmanarak yatırımcıları ve tüketicileri endişelendirdi.
JEOPOLİTİK RİSKLER VE STOK KAYGILAR YÜKSELİŞİ TETİKLİYOR
ABD ile İran arasındaki tansiyonun yükselmesi, Avrupa'nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arz güvenliğine dair endişeleri körükledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik saldırıların süreceği yönündeki açıklamaları, bölgedeki belirsizliği artırırken, stratejik Hürmüz Boğazı'ndan yapılacak LNG sevkiyatının azalması Asyalı alıcılarla rekabeti kızıştırdı. Bu durum, Avrupa'nın enerji tedarikinde yeni zorluklar yaratma potansiyeli taşıyor.
KIŞ ÖNCESİ DEPOLAR BOŞ KALDI, FİYATLAR DURDURULAMIYOR
Gas Infrastructure Europe (GIE) verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerindeki doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 54,61 seviyesinde. Equinor'un CEO'su Anders Opedal'ın da belirttiği gibi, kış sezonu başlamadan önce depolama tesislerinde yüzde 80 doluluk hedefine ulaşmak pek olası görünmüyor. Avrupa'daki doğal gaz stoklarının son 15 yılın en düşük ikinci seviyesinde olması, soğuk havaların etkisinin hissedilmesiyle piyasada sert fiyat dalgalanmalarına yol açabilecek kırılgan bir zemin oluşturuyor. Rabobank stratejisti Florence Schmit, Orta Doğu kaynaklı belirsizliklerin TTF fiyatlarını desteklemeye devam edeceğini ve bu durumun 2026'nın ikinci yarısına kadar sürebileceğini öngörüyor. Sıcak hava dalgasının soğutma amaçlı elektrik talebini artırması da doğal gaz tüketimini destekleyerek fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Bu gelişmeler, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının megavatsaat başına 60 avronun üzerinde tutunarak rekor seviyelere yaklaşmasına yol açıyor. Öte yandan, ABD'de doğal gaz stokları artış gösterse de, Avrupa'daki durum farklı bir tablo çiziyor.







