DÜNYA
Yayınlanma : 17 Ekim 2025 07:11

Ateşkes müzakereleri tıkanıyor: Rehine cesetleri tartışması kızışıyor

Ateşkes müzakereleri tıkanıyor: Rehine cesetleri tartışması kızışıyor
Gazze'de rehine naaşları krizi ateşkes görüşmelerini engellerken, ABD'nin uyarıları ve uluslararası yardımlar devrede; ancak sorunlar devam ediyor.

Gazze'de süren ateşkes görüşmeleri, Hamas'ın teslim ettiği rehine naaşları nedeniyle belirsiz bir hal aldı. Grup, 15 Ekim'de iki naaş daha vererek toplamı 10'a çıkardı, ancak kalan cesetlerin çıkarılması için özel ekipman gerektiğini açıkladı. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliği artırırken, uluslararası aktörlerin müdahalesini zorunlu kılıyor.

teknik yapı

ABD DESTEKLERI VE TEHDITLER

ABD Başkanı Donald Trump, Hamas'ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde İsrail'in müdahale edebileceğini belirtti ve sahadaki zorluklara dikkat çekti. Trump, enkaz altındaki cesetlerin çıkarılmasının ne kadar zor olduğunu vurgulayarak, 'Kazdıkları alanlarda çok sayıda ceset var ve bunları kaldırmak gerekiyor' dedi. Ayrıca, Hamas'ı uyaran Trump, çatışmaların devam etmesi durumunda askeri seçeneklerin masada olduğunu ifade etti.

ULUSLARARASI ISBIRLIGI VE ZORLUKLAR

Türkiye ve diğer ülkeler, arama kurtarma ekipleriyle Gazze'ye yardım teklifinde bulundu, ancak İsrail'in engelleri bu çabaları yavaşlatıyor. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Gazze'nin Filistin toprağı olduğunu ve yönetimin Batı Şeria ile aynı şekilde olacağını söyledi. Bu süreçte, silahsızlandırma ve istikrar gücü kurulması için görüşmeler devam ederken, bölgenin geleceği belirsizliğini koruyor.