• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 03 Kasım 2026 00:31

Aogashima'da 160 kişi aktif yanardağın kraterinde yaşıyor

Aogashima'da 160 kişi aktif yanardağın kraterinde yaşıyor
Tokyo’ya bağlı Aogashima’da yaklaşık 160 kişi, aktif yanardağın kraterindeki yerleşimde yaşıyor. Ada halkı jeotermal buharı yemek pişirme, sauna ve tuz üretiminde kullanıyor.

Filipin Denizi'ndeki Aogashima, idari olarak Tokyo'ya bağlı. Tokyo merkezine yaklaşık 358 kilometre mesafedeki adada yaklaşık 160 kişi yaşıyor.

Yerleşim dış volkanik halkanın yamacında

Kuş bakışından büyük bir çanağı andıran ada, dış volkanik halka ve içerideki Maruyama konisinden oluşuyor. Evler ve diğer yerleşim alanları çoğunlukla dış halkanın yamaçlarına kurulmuş durumda. Aktif yanardağın 1785'teki büyük patlamasından sonra ada yaklaşık 50 yıl terk edildi; ardından yeniden yerleşim başladı.

Jeotermal buharla yemek pişiriyorlar

Balıkçılık ve tarımla geçinen ada sakinlerinin okul, postane, market ve dinlenme alanları bulunuyor. “Hingya” denilen doğal jeotermal buhar çıkışları yemek pişirmede, sauna işletmeciliğinde ve deniz suyundan tuz üretiminde kullanılıyor. Halk, tatlı patatesten yapılan geleneksel aochu içeceği için ortak hasat da gerçekleştiriyor. Tokyo'dan Aogashima'ya doğrudan ulaşım yok. Adaya komşu Hachijōjima üzerinden helikopterle 20 dakikada ya da feribotla yaklaşık 3 saatte gidiliyor; buradan Tokyo'ya aktarma yapılıyor. Şiddetli dalgalar ve olumsuz hava koşulları deniz seferlerinin sık sık iptal edilmesine yol açıyor. Tekneler, dalgalardan korunmaları için limanda vinçlerle karaya çekiliyor.