Borsa İstanbul'da işlem gören dört şirketin paylarındaki fiyat hareketleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Altınbaş Holding'in sahibi Nusret Altınbaş ile birlikte beş şüphelinin firari olduğu ve aranmakta olduğu bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, aralarında Hazine ve Maliye Bakanlığı eski bürokratı Eren Yeşilyurt'un da bulunduğu 26 şüpheli ise gözaltına alındı.

Soruşturmanın kapsamı ve gözaltılar
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) başvurusuyla başlatılan operasyon, Işıklar Enerji, Vişne Madencilik, Odine Teknoloji ve Tera Finansal Yatırımlar Holding hisselerindeki şüpheli işlemleri hedef aldı. Gözaltına alınanlar arasında, Hazine'de çeşitli kademelerde görev yapmış olan Eren Yeşilyurt da bulunuyor. Yeşilyurt, Gelirler Kontrolörü, Gelirler Başkontrolörü, Vergi Başmüfettişi ve Vergi Denetim Kurulu İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkan Yardımcılığı gibi pozisyonlarda bulunmuştu.

Altınbaş ailesindeki durum ve piyasa tepkisi
Mücevherat, enerji ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren Altınbaş Üniversitesi'nin de sahibi olan Altınbaş Holding'in sahibi Nusret Altınbaş'ın yanı sıra, kardeşi İnan Altınbaş'ın gözaltında olduğu ve aile fertlerinin tüm mal varlıklarının dondurulduğu öğrenildi. Ekonomist İnan Mutlu, operasyonların, gönüllü iade hesaplarına paraların yatırılmaması üzerine başlamış olabileceğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'parayı getirirlerse sorun yok' şeklindeki açıklamalarına yönelik tepkilere dikkat çekti. Yapılan operasyonlar kapsamında A1 Capital Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terzi, Alnus Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Tahir Özek gibi isimler de gözaltına alınan 26 kişi arasında yer alıyor. Sermaye Piyasası Kurulu ayrıca Alnus Yatırım, Bulls Yatırım ve Pusula Yatırım'ın faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.






