Alman otomotiv devlerinin Çin pazarında uzun süredir uyguladığı 'uzatılmış gövde' (L) stratejisi, bu kez Mercedes-Benz için beklenenin çok uzağında bir sonuçla karşılaştı. Markanın, Çinli tüketicilerin daha ferah iç mekan taleplerine yanıt olarak geliştirdiği tamamen elektrikli CLA L modeli, piyasaya sürüldüğü günden bu yana sergilediği hayal kırıklığı yaratan satış rakamları nedeniyle üretim periyodunda geçici bir ara verme kararı aldı.
ÇİN PAZARINDA BEKLENEN İLGİ GÖRÜLMEDİ
Almanya merkezli MBPassionportal'ın raporuna göre, Mercedes-Benz'in Çinli ortağı BAIC Motor ile yürüttüğü ortak girişim kapsamında üretilen elektrikli CLA L'nin bantları durduruldu. Bu radikal kararın temelinde, modelin pazar performansının beklentilerin çok altında kalması yatıyor. Veriler, 2026 yılının ilk yarısında Çin genelinde yalnızca 627 adet elektrikli CLA L teslimatı yapıldığını ortaya koyuyor. Yılın başındaki zayıf performans, ocak ayında 35, şubat ayında ise sadece 21 adetlik satışla kendini gösterdi. Mart ayında 358 adede ulaşan bir yükseliş yaşansa da, nisan ayında 52'ye, mayıs ayında ise 161'e gerileyen satışlar, haziran ayında ise sıfıra indi. Mercedes-Benz'den konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, üretimin ne kadar süreceği ve markanın bu modelden tamamen vazgeçip geçmeyeceği belirsizliğini koruyor.
YERLİ REKABET VE TEKNOLOJİK AÇIK
Teknik olarak bakıldığında, Çin versiyonu elektrikli CLA modelleriyle benzer bir altyapıya sahip. 89 kWh'lik batarya paketiyle CLTC standartlarına göre 866 kilometreye varan menzil sunabilen araç, segmentinin verimli modellerinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca 325 kW'a kadar DC hızlı şarj desteği sayesinde 10 dakikada 370 kilometrelik menzil kazanabiliyor. Ancak, Çin pazarındaki yerli otomotiv üreticilerinin rekabetçi teknolojileri bu durumu gölgede bırakıyor. BYD gibi markaların 1.500 kW gücündeki ultra hızlı şarj ağları, elektrikli araçların bataryalarını sadece 9 dakikada büyük ölçüde doldurabiliyor. Sektör analistleri, Alman otomotiv devlerinin Çin'de kan kaybetmesinin ana nedenlerinden birinin, yerli markaların tüketici beklentilerine ve şarj teknolojisine daha hızlı adapte olması olduğunu belirtiyor.







