Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na ait KAMU-AR, temmuz ayına dair Açlık-Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması, bir önceki aya göre 220 lira artarak 38 bin 216 liraya ulaştı.
YOKSULLUK SINIRI DA ARTTI
Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar için gereken harcama ise bin 11 lira artarak 79 bin 121 liraya yükseldi. Böylece açlık ve gıda dışı harcamaların toplamını oluşturan yoksulluk sınırı, bin 230 lira artışla 117 bin 336 liraya çıktı. Araştırma, son bir yıl içinde açlık sınırının 10 bin 546 lira, gıda dışı ihtiyaçlar için gerekli harcamanın 21 bin 448 lira ve yoksulluk sınırının ise 31 bin 992 lira arttığını ortaya koydu.
ASGARİ ÜCRET YETERSİZ
Rapor, 28 bin 75 lira olarak belirlenen asgari ücretin açlık sınırının 10 bin 141 lira altında kaldığını vurguladı. Ayrıca, 23 bin 552 lira olarak belirlenen en düşük emekli aylığının da açlık sınırının 14 bin 664 lira gerisinde olduğu belirtildi. Temmuz ayında gerçekleştirilen yüzde 17,76'lık artışla 70 bin 218 liraya çıkan en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının yaklaşık yüzde 60'ını, ortalama memur maaşı olan 81 bin 23 liranın ise yaklaşık yüzde 69'unu karşılayabildiği ifade edildi.







