ABD Hazine Bakanlığı, uzun vadeli tahvil geri alım miktarını iki katına çıkararak işlem başına en az 4 milyar dolara yükseltti.
Piyasalarda rahatlama etkisi
Bu gelişme, ABD uzun vadeli tahvil getirilerinin 2007'den beri en yüksek seviyesine ulaşması ve ipotek faizlerindeki artışla birlikte gerçekleşti. Duyurunun ardından, ABD’nin 30 yıllık tahvil getirisi %5,19 seviyesine gerileyerek dengelendi. Bu durum, Asya piyasalarında da etkisini gösterdi; Japonya, Avustralya ve Güney Kore borçlanma piyasalarında getiriler düştü. Avrupa'da ise Alman ve Fransız tahvil vadeli işlemlerinde artış gözlemlendi.
Analistlerin uyarıları
JP Morgan analistleri, Hazine'nin eylemlerinin yapısal sorunları gizlediğini belirterek, sürdürülemez mali açıklar ve enflasyon beklentileri nedeniyle faiz oranlarının artmaya devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, bu tür müdahalelerin piyasadaki risk primini artırabileceği konusunda uyarıda bulundular. Peter Cardillo, bu hamlenin kısa vadeli baskıları hafiflettiğini söylerken, Eric Robertsen ise yükselen getirilerin doğal bir süreç olduğunu vurguladı.








