ABD-AB Ticaret Anlaşması: Türkiye İçin Yeni Fırsatlar

ABD ve AB arasındaki yeni ticaret anlaşmasının Türkiye ekonomisine olumlu etkileri olacağı, özellikle ihracatta artış ve ABD ile ticaret hacminin artması bekleniyor.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında varılan yeni ticaret anlaşmasının küresel ticaret yapısında önemli değişikliklere yol açacağı ve Türkiye için fırsatlar sunabileceği belirtiliyor. Anlaşmanın, Türkiye gibi ihracata dayalı ekonomiler için belirsizliği azaltması, ABD ile hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşmesine katkıda bulunması ve Türk ürünlerinin en düşük gümrük tarifesi diliminde kalması nedeniyle avantajlı konumda olması bekleniyor.
EKONOMİ YÖNETİMİNDEN ÇALIŞMA
ABD Başkanı Donald Trump ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında 27 Temmuz’da mutabık kalınan yeni ticaret çerçeve anlaşmasının Türkiye’ye olası etkileri, ekonomi yönetimi tarafından incelendi. Yapılan çalışmada, anlaşmanın Türkiye’ye sunacağı fırsatlar dört başlık altında ele alındı: küresel belirsizliğin azalması, rekabet avantajı, tedarik zincirinde kolaylıklar ve ABD ile iş birlikleri.
TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR
Çalışmada, anlaşmanın küresel ticaret sistemindeki riskleri azaltarak Türkiye gibi ihracata dayalı ekonomiler için daha öngörülebilir bir ortam yaratacağı vurgulandı. Özellikle AB’ye ihracatının büyük bir kısmını gerçekleştiren Türkiye için bu durumun büyük önem taşıdığı belirtildi. Türkiye’nin ABD’nin uyguladığı en düşük gümrük tarifesi diliminde kalmaya devam etmesi, kimyasallar, hazır giyim, elektrikli teçhizat, mobilya, halı ve mermer gibi ürünlerde fiyat avantajı sağlayacak. Ayrıca, ABD ve AB’nin Çin’e bağımlılığı azaltma hedefiyle Türkiye’nin alternatif bir üretim ve tedarik merkezi olarak öne çıkabileceği ifade edildi. Anlaşmanın, Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar doları aşması hedefinde yeni iş birliği fırsatları yaratması bekleniyor.
- 10:49Başkan Tugay, Kiraz'da yol ve asfalt müjdesi verdi
- 10:42Brad Pitt, penis kremi firmasıyla davalık oldu: İsim krizi büyüyor
- 10:35Ilıca'da 77 yıllık bayramlaşma geleneği coşkuyla sürdü
- 10:28Karadeniz'in sesi Kazım Koyuncu'nun hayatı beyaz perdede canlanıyor: Cem Yiğit Üzümoğlu başrolde
- 10:21Karakaya Barajı'ndaki su tahliyesi, vatandaşlar için göz alıcı bir manzara sundu





