DÜNYA
Yayınlanma : 26 Nisan 2026 03:41

7 yıllık çalışma: Antik Mısır'da su tapınağı keşfedildi

7 yıllık çalışma: Antik Mısır'da su tapınağı keşfedildi
Antik Mısır'ın Pelusium kentinde keşfedilen 2.200 yıllık su tapınağı, antik kültür ve inançlar hakkında yeni bilgiler sunuyor. Kazılar devam ediyor.

Antik Mısır’ın doğu sınırında, Pelusium (Tell el-Farama) kentinde yürütülen arkeolojik kazılar, tarihin tozlu sayfalarından gizemli bir inanç merkezini gün ışığına çıkardı.

teknik yapı

7 yıllık çalışma: Antik Mısır\

SU TAPINAĞI KEŞFİ

Nil Deltası’nın en doğu ucunda bulunan bu kadim kentte, yaklaşık 2.200 yıllık yapının ortaya çıkması, arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İlk başta siyasi bir merkez olduğu düşünülen bu kalıntıların, yapılan derinlemesine incelemeler sonucunda aslında antik bir nehir tanrısına adanmış tapınak olduğu kesinlik kazandı. Yapının keşfi, 2019 yılına dayanıyor ve o dönem yapılan ilk kazılarda, kavisli kırmızı tuğla duvarların ortaya çıkması araştırmacıları heyecanlandırmıştı.

7 yıllık çalışma: Antik Mısır\

PELUŞİUS TANRISI

Antik Yunancada “çamur” anlamına gelen Pelusius adı, Nil’in bereketli topraklarıyla özdeşleşiyor. Mısırbilimci Steve Harvey, bu tapınağın keşfinin, klasik kaynaklarda adı geçen ancak arkeolojik varlığına pek rastlanmayan bir tanrının fiziksel kült merkezini ilk kez kanıtlayabileceğini belirtti. Tapınağın mimari yapısı, Mısır, Yunan ve Roma stillerinin harmanlandığı bir karakter taşıyor. Yaklaşık 35 metre çapında dairesel bir havuz, tanrı Pelusius’un devasa heykelini taşıyan kare bir kaide ile çevrili. Yüksek Antik Eserler Konseyi Genel Sekreteri Hisham El-Leithy, tapınağın tasarımının antik dünya ile Mısır arasındaki uygar etkileşimin mükemmel bir örneği olduğunu vurguladı. Pelusium, hem yeni bulunan su tapınağıyla hem de genel tarihi dokusuyla arkeologlar için bir hazine niteliğinde. Turizm ve Antik Eserler Bakanı Sherif Fathy, bölgedeki kazıların öncelikli olduğunu ve bu gizemli nehir kültünün sırlarını çözmek için araştırmalara kararlılıkla devam edileceğini ifade etti.