GÜNDEM
Yayınlanma : 16 Temmuz 2025 19:29

67 yıl sonra şehit naaşı memleketine döndü

67 yıl sonra şehit naaşı memleketine döndü
67 yıl sonra, 1958'de Suriye sınırında şehit düşen Jandarma Çavuş Mustafa Zamkı'nın naaşı, düzenlenen askeri törenle memleketi Çankırı'ya getirilerek toprağa verildi.
67 yıl sonra şehit naaşı memleketine döndü

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Akdoğan köyünde, 1958 yılında sınırda çıkan çatışmada şehit düşen 21 yaşındaki Jandarma Çavuş Mustafa Zamkı’nın naaşı, 67 yıl sonra düzenlenen askeri törenle memleketi Çankırı’ya uğurlandı.

sempati mobilya

ŞEHİT MUSTAFA ZAMKI'NIN VEFATI

Çankırı’nın Yapraklı ilçesine bağlı Müsellim köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa Zamkı, vatani görevini Mardin’de Suriye sınırında sürdürürken, 1958 yılında devriye görevi sırasında çıkan çatışmada şehit düştü. Kardeşi Ali Zamkı’nın talebi üzerine, şehidin mezarının Çankırı Şehitliği’ne taşınmasına izin verildi. Akdoğan köyünde bulunan mezar, sabah saatlerinde Kızıltepe Cumhuriyet Savcısı ve askeri personel eşliğinde 67 yıl sonra açılarak tabuta konuldu. Türk bayrağına sarılı tabut, askerlerin eşliğinde Kızıltepe Jandarma Tabur Komutanlığı’na getirildi.

ASKERİ TÖREN VE UĞURLAMA

Burada düzenlenen askeri törenin ardından, Şehit Mustafa Zamkı’nın naaşı, toprağa verilmek üzere memleketi Çankırı’daki şehitliğe uğurlandı. Şehidin uzun yıllar sonra memleketine kavuşması, ailesi ve yakınları için büyük bir duygusal an oldu. Tören, şehitliğe kadar devam eden saygı duruşu ve dua ile son buldu.

UZUN YILLAR SONRA BİR BİRLEŞME

67 yıllık ayrılığın ardından şehit Mustafa Zamkı’nın naaşı, ailesinin ve Çankırı halkının duygulu uğurlamalarıyla memleket toprağına teslim edildi. Bu olay, şehitlik ve vatan sevgisinin zamana meydan okuduğunun bir göstergesi oldu.