• satrroıad dörüm
KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 27 Haziran 2026 09:45

541 kilometrelik Kral Yolu rotası, kokartlı rehberlerle keşfedildi

541 kilometrelik Kral Yolu rotası, kokartlı rehberlerle keşfedildi
Diyarbakır'da kokartlı rehberler, 541 kilometrelik Kral Yolu rotasının bir kısmını gezerek bölgenin turizmine katkı sağlamayı amaçladı.
541 kilometrelik Kral Yolu rotası, kokartlı rehberlerle keşfedildi

Diyarbakır’da gerçekleştirilen etkinlikte, kokartlı rehberler, Valilik, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle oluşturulan 541 kilometrelik Kral Yolu rotasının bir kısmını gezdi.

sempati mobilya

541 kilometrelik Kral Yolu rotası, kokartlı rehberlerle keşfedildi 1

ANTİK YOLUN GELECEĞİNE DOKUNULDU

Milattan önce 7. yüzyılda Lidya Kralı Gyges tarafından inşa edilen ve İzmir’deki antik Efes kentinden başlayarak İran’ın antik Persepolis kentine kadar uzanan Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırları içindeki 541 kilometrelik kısmı tamamlandı. Proje, Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş, Dicle ve merkez ilçelerden geçerek, yol güzergahında bulunan karavan park yerleri, doğa yürüyüşü alanları, bisiklet yolları, kamp alanları ve tarihi yapıları belirledi.

541 kilometrelik Kral Yolu rotası, kokartlı rehberlerle keşfedildi 2

YEREL TURİZMİ CANLANDIRMA HEDEFİ

Kral Yolu Proje Koordinatörü Asuman Ataç, projenin bir yıl önce başladığını ve Diyarbakır Kral Yolu'nun rota çalışmalarının önemli bir aşamasına geldiğini belirtti. 395 farklı kültür envanterinin yer aldığı rota, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Ataç, eko turizmi canlandırarak yerel halkı turizme entegre etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, konaklama sayısındaki artışın bölge turizmine katkı sağladığını vurguladı. Eğitilen kokartlı rehberler, bölgenin tanıtımı için kritik bir rol üstlenecek.