BODRUM ÖZEL
Yayınlanma : 18 Aralık 2025 14:39
Düzenleme : 18 Aralık 2025 16:10

1/100.000’lik Planlara Rağmen Marina İnşaatı Sürüyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, mahkeme süreci ve bilirkişi raporları beklenmeden sürdürülen marina inşaatına tepki gösteren MUÇEP, “Bu yapılan açıkça hukuksuzdur. Mahkeme kararına ve üst ölçekli planlara rağmen deniz ekosistemi yok ediliyor” dedi.
1/100.000’lik Planlara Rağmen Marina İnşaatı Sürüyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, mahkeme süreci ve bilirkişi raporları beklenmeden sürdürülen marina inşaatına tepki gösteren Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), “Bu yapılan açıkça hukuksuzdur. Mahkeme kararına ve üst ölçekli planlara rağmen deniz ekosistemi yok ediliyor” diyerek çalışmalara derhal son verilmesini istedi.

teknik yapı

 

 


 

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) öncülüğünde Bodrum’daki çok sayıda sivil toplum örgütü, Yalıkavak Dirmil Koyu / Dirmil (Eski Gökçebel) mevkiinde yapılmak istenen Gökçebel Yat Limanı (otel dâhil) projesine karşı bir araya geldi. Açıklamada, “Cennete kazık dikemezsiniz” sloganı öne çıktı.

 

 

Mahkeme sürerken inşaat başladı

 

MUÇEP Bodrum Meclisi adına açıklama yapan Rezzan Şebin, United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından planlanan proje için verilen “ÇED Olumlu” kararına karşı, yörede yaşayan yaklaşık yüz yurttaşla birlikte Muğla 4. İdare Mahkemesi’nde iptal ve yürütmenin durdurulması davası açıldığını hatırlattı.

Şebin, 27 Kasım 2025’te yapılan keşif ve bilirkişi incelemesine rağmen, mahkeme süreci devam ederken inşaat faaliyetlerine başlandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Mahkeme, bilirkişilerden 30 gün içinde raporlarını istemiştir. Ancak bilirkişi raporları henüz ortada yokken, işletmeci firma deniz içine kazıklar çakmaya başlamıştır. Bu kazıklar, ÇED Olumlu kararına dayanak olan ÇED raporunun içeriğinde yer almamaktadır. Yani raporda olmayan bir faaliyet yürütülmektedir.”

 

 

“Deniz ekosisteminde onarılamaz tahribat”

 

Rezzan Şebin, söz konusu müdahalenin nesli tehlike altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanında gerçekleştiğine dikkat çekerek, deniz dibi ekosisteminin geri dönülmez biçimde tahrip edildiğini ifade etti.

“Cennetin koynuna dikilen bu direkler, deniz dibi ekosisteminde onarılamaz yaralar açmaktadır. Türkiye’nin taraf olduğu Barcelona Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere, Çevre Kanunu’na ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bir durum söz konusudur.”

MUÇEP, mülki idareyi ve Bodrum Belediyesi’ni görevlerini yerine getirmeye çağırarak çalışmaların ivedilikle durdurulmasını talep etti.

 

 

90 metre diye başlandı, 700 metreye çıktı

 

Açıklamalarda, Bodrum Yalıkavak Girmil Koyu’nda 90 metre olarak sunulan iskele/dolgu projesinin, mahkeme süreci devam ederken yaklaşık 700 metreye kadar genişletildiği vurgulandı.

“Mahkeme kararı beklenmesine rağmen sürdürülen bu uygulama açık bir hukuksuzluktur. Üstelik 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarında bu bölgede marina yapılmasının hukuki hiçbir karşılığı yoktur.”

 

Mirbahattin Demir: “Bodrum kıyıları marina otoparkına dönüyor”

 

MUÇEP gönüllüsü Mirbahattin Demir ise Bodrum genelindeki tabloya dikkat çekerek, yaşananların tekil bir proje olmadığını söyledi:

“Bodrum ve Bodrum kıyıları artık yat marinalarının otoparkı haline getiriliyor. Bugün Bodrum genelinde en az 30 ayrı marina projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu, deniz ekosisteminin sistematik olarak yok edilmesi demektir.”

Demir, kıyı ekosisteminin kum canlıları, kabuklular, mikroorganizmalar ve Posidonia çayırlarıyla bir bütün olduğuna işaret ederek, özellikle Posidonia çayırlarının yok edilmesinin iklim ve kıyı koruma açısından büyük bir felaket olduğunu vurguladı.

 

 

“Muğla’nın tüm kıyıları tehdit altında”

 

Açıklamalarda ayrıca, 17 Aralık 2025’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan görüşmeye rağmen sahadaki çalışmaların durdurulmadığına dikkat çekildi.

 

MUÇEP, uyarısını şu sözlerle yineledi:

“Burada yapılan işlem gerçekleşirse yalnızca bu koy değil, Muğla’nın tüm kıyıları emsal gösterilerek talana açılacaktır.
Yapılan işlem bütünüyle hukuksuzdur.
Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.”