Düzenleme : 10 Ekim 2025 13:03
Büyükşehir’e ‘Mermer Zirvesi’ Tepkisi: “Mermerin Parladığı Yerde Yaşam Kararıyor”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hem “Muğla Mermer Zirvesi” hem de ertesi gün düzenlenen “Vahşi Madencilik, Termik Santraller ve Sağlık Etkileri Sempozyumu” etkinliklerinde yer almasına sert tepki gösterdi.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hem “Muğla Mermer Zirvesi” hem de ertesi gün düzenlenen “Vahşi Madencilik, Termik Santraller ve Sağlık Etkileri Sempozyumu” etkinliklerinde yer almasına sert tepki gösterdi.
Platform, “Muğla’nın geleceği taşta değil, toprakta; yıkımda değil, adil geçişte” ifadeleriyle çelişkili bulduğu bu tutumu eleştirdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 9-10 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 1. Ulusal Mermer ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin paydaşları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Aynı belediye, 10 Ekim’de Milas’ta yapılan **“Vahşi Madencilik, Termik Santraller ve Sağlık Etkileri Sempozyumu”**nun da düzenleyicilerindendi.
MUÇEP ise bu iki etkinliğin “takvim çakışması” olarak açıklanamayacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Bir yerel yönetim, bir gün doğayı yok eden bir sektörün parçası olurken ertesi gün o yıkımın sonuçlarını tartışamaz. Bu, politik olarak derin bir çelişkidir.”
“160 Mermer Projesine ÇED Olumlu Kararı Verildi”
Açıklamada, Muğla’nın Türkiye’de mermer üretiminde ilk sırada yer aldığı ve 120 mermer ocağı ile 140 mermer fabrikasının faaliyet gösterdiği hatırlatıldı.
2017–2025 yılları arasında ise 160 mermer projesine “ÇED gerekli değildir” veya “ÇED olumlu” kararı verildiği vurgulandı.
MUÇEP, “Bu projeler binlerce hektarlık orman, tarım ve su havzasını geri dönülmez biçimde tahrip etti. Üstelik kümülatif etkileri hiç değerlendirilmedi” dedi.
“Faydasız Bir Lüks Tüketim Uğruna Doğa Yok Oluyor”
Platformun açıklamasında mermer sektörünün ekonomik katkısının sınırlı, çevresel yıkımının ise devasa olduğu ifade edildi:
“Mermer ihracatının GSYH içindeki payı sadece %0,15 düzeyinde. Buna karşın Muğla’nın su kaynakları, ormanları ve tarım alanları yok ediliyor. Muğla, faydasız bir lüks tüketim uğruna doğasını kaybediyor.”
“Belediyenin Bu Yıkıma Ortak Olması Kabul Edilemez”
MUÇEP, Valilik ve madencilik sektörüne yönelik eleştirilerini sürdürürken Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik sitemini de açıkça dile getirdi:
“Valiliğin madenciliği teşvik etmesi bizi şaşırtmıyor. Ancak ekoloji mücadelesinde birlikte yer aldığımız Büyükşehir Belediyesi’nin aynı yıkımı meşrulaştıran bir zirveye ortak olması kabul edilemez.”
“Muğla’nın Geleceği Taşta Değil, Toprakta”
Açıklamanın sonunda MUÇEP, yerel yönetimlere ve kamuoyuna açık çağrıda bulundu:
“Biz yaşamı savunan yurttaşlar olarak çağrımızı yineliyoruz: Mermeri değil, yaşamı parlatın. Muğla’nın geleceği taşta değil, toprakta; yıkımda değil, adil geçişte.”
- 08:47Altın yatırımcılarını tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor
- 08:37Oyuncu Wilma Elles, mobilya firmasına 600 bin TL'lik dava açtı: Fotoğrafları izinsiz kullanılmış!
- 08:27Şiddetli alçak basınç İtalya'nın gökyüzünü kahverengiye boyadı
- 08:17İrlanda'da Tarihi Bir Köy, 20 Milyon Euro'ya Satışa Çıkarıldı
- 08:08Almanya'da iki Türk markalı meze ürünü geri çağrıldı





