Milas'ta 100 ilkokul öğrencisi, 300 zeytin fidanını toprakla buluşturdu

  • 3 / 1 Milas'ta 100 ilkokul öğrencisi, 300 zeytin fidanını toprakla buluşturdu 0

    Muğla'nın Milas ilçesinde, Yeniköy Kemerköy Enerji tarafından ev sahipliği yapılan bir etkinlikte, 100 ilkokul öğrencisi ve bölge halkının katılımıyla 300 zeytin fidanı toprakla buluşturuldu. Bu fidanlar, daha önce bilimsel yöntemlerle taşınan 151 zeytin ağacının bulunduğu alana dikildi.

  • 3 / 2 Milas'ta 100 ilkokul öğrencisi, 300 zeytin fidanını toprakla buluşturdu 1

    Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Mehmet Eroğlu, etkinliğin önemine dikkat çekerek, "Çocukların diktiği her bir fidan, geleceğe bırakılan kalıcı bir mirastır. Enerji arz güvenliği için yürütülen madencilik faaliyetlerinin doğaya ve tarıma saygılı biçimde yapılabileceğini gösteriyoruz. Bugün bu çalışmayla yalnızca ağaçlarımızı taşımakla kalmadık, aynı sahaya 300 yeni fidan daha diktik. Böylece yüzlerce zeytin ağacımızla hem tarımsal üretimi sürdürüyor hem de gelecek nesillere kalıcı bir miras bırakıyoruz. Üstelik biz bu dikimi, yasanın öngördüğü şartın da ötesine geçerek, taşıdığımız her ağaç için iki katı fidan dikerek gerçekleştiriyoruz. Ağaç sayımız 151 iken 451 oldu. Böylece zeytin ağacı sayısını üçe katlamış olduk." dedi.

  • 3 / 3 Milas'ta 100 ilkokul öğrencisi, 300 zeytin fidanını toprakla buluşturdu 2

    Sürece yerel halkın da dahil olduğunu belirten Muhtarlar Danışma Kurulu Sözcüsü Dursun Uysal, "Zeytin, bu toprakların ortak değeri. Burada taşınan ağaçlarımızın yanı sıra dikilen 300 fidanla geleceğe birlikte sahip çıkıyoruz. Çocuklarımızın da bu sürecin bir parçası olması hepimiz için umut verici." diye konuştu. TES-İŞ Yatağan Şube Yöneticisi Güvenç Tünay da, "Taşınan ağaçların yanına dikilen 300 fidan, bu çalışmaların yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda geleceğe karşı duyulan sorumluluğun bir göstergesidir." ifadelerini kullandı. Bilimsel yöntemlerle taşınan 151 zeytin ağacının tamamı GPS koordinatları, sağlık durumları ve fotoğraflarıyla kayıt altına alındı. Düzenli bakım ve sulama programıyla ağaçların yeni alanlarına uyum süreci izleniyor. Yürütülen tüm çalışmalar, MAPEG usulleri çerçevesinde ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin bilim kurulu denetiminde şeffaf bir biçimde ilerliyor. Taşınan ağaçların ve dikilen fidanların gelişimi, düzenli raporlarla kayıt altına alınmaya ve kamuoyu ile paylaşılmaya devam edecek.