Manisa'daki Kitapsaray, kitap ve sanatla yeniden hayat bulacak

  • 4 / 1 Manisa'daki Kitapsaray, kitap ve sanatla yeniden hayat bulacak 0

    Manisa’da 1937 yılında temeli atılan ve üzüm üreticilerinin sattığı çuval başına alınan 5 kuruşluk bağışlarla tamamlanan 89 yıllık tarihi 'Kitapsaray' binası için önemli bir gelişme yaşandı.

  • 4 / 2 Manisa'daki Kitapsaray, kitap ve sanatla yeniden hayat bulacak 1

    Yeni kütüphanenin hizmete girmesiyle birlikte boş kalan binanın deprem dayanıklılık analizleri tamamlandı. Tarihi yapının, aslına uygun bir restorasyonla gençlere ve çocuklara yönelik kitap, kültür ve sanat odaklı bir merkez olarak tekrar hayata kazandırılması amaçlanıyor. Kitapsaray, 1936 yılında dönemin 'İmarcı Valisi' Dr. Lütfi Kırdar’ın önderliğinde kurulan Manisa Kitapsaray Kurumu tarafından inşa edilmişti.

  • 4 / 3 Manisa'daki Kitapsaray, kitap ve sanatla yeniden hayat bulacak 2

    Savaş yıllarında 'Askeri Hastane' olarak da kullanılan Kitapsaray, 23 Nisan 1945 tarihinde kütüphane olarak kapılarını açmış ve on binlerce esere ev sahipliği yapmıştır. Şimdi, boş kalması nedeniyle bakımsızlık endişesiyle gündeme gelen yapı için deprem dayanıklılık analizi tamamlandı. Yapılan incelemelerde güçlendirilmesi gerektiği tespit edildi ve restorasyon projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.

  • 4 / 4 Manisa'daki Kitapsaray, kitap ve sanatla yeniden hayat bulacak 3

    2026 yılı sonuna kadar güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının başlaması planlanıyor. Proje kapsamında bina, 'Kitapsaray' ismiyle yeniden hizmet verecek. Gençlerin ve çocukların kitapla buluşacağı, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunacağı bir merkez haline getirilecek olan yapı, tarihi dokusunu koruyarak modernize edilecek ve Manisa’nın kültürel mirasını yeni nesillere aktaracak.