İsrail'in Somaliland kararı bölgede şok etkisi yarattı, Türkiye ve müttefiklerinden ortak kınama

  • 3 / 1 İsrail'in Somaliland kararı bölgede şok etkisi yarattı, Türkiye ve müttefiklerinden ortak kınama 0

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Somali'nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland'ı bağımsız bir ülke olarak tanıdıklarını açıkladı. Netanyahu, bu kararı alan ilk ülkenin İsrail olduğunu belirterek, Somaliland'ın sözde Cumhurbaşkanı Abdurrahman Muhammed Abdullah ile karşılıklı bir bildiri imzalandığını duyurdu. İsrail, tarım, sağlık ve teknoloji gibi alanlarda iş birliğini genişletmeyi planladığını ifade etti.

  • 3 / 2 İsrail'in Somaliland kararı bölgede şok etkisi yarattı, Türkiye ve müttefiklerinden ortak kınama 1

    Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye, Somali ve Cibuti ile birlikte İsrail'in bu kararını kınadıkları teyit edildi. Bakanlar, Somali'nin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam destek verdiklerini vurgulayarak, ülkenin istikrarını sarsacak tek taraflı eylemleri reddettiklerini bildirdi.

  • 3 / 3 İsrail'in Somaliland kararı bölgede şok etkisi yarattı, Türkiye ve müttefiklerinden ortak kınama 2

    Somaliland, 1991'de Somali'den tek taraflı ayrıldığını ilan etmiş, ancak hiçbir ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmamıştı. Uluslararası toplum bu durumu korurken, İngiltere ve BAE gibi bazı ülkelerin bölgede irtibat büroları bulunuyor. Türkiye ise 2013'ten beri Somali Federal Hükümeti ile Somaliland arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapıyor ve bölgesel barış için Ankara Süreci gibi girişimlerle aktif rol oynuyor.