Eskişehir'de, enfeksiyonlu bölgelerde kullanılabilen yapay kemik geliştirildi

  • 4 / 1 Eskişehir'de, enfeksiyonlu bölgelerde kullanılabilen yapay kemik geliştirildi 0

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’nin 20 yıllık iş birliği sonucunda, enfeksiyonlu alanlarda kullanılabilen antibakteriyel yapay kemik grefti üretildi.

  • 4 / 2 Eskişehir'de, enfeksiyonlu bölgelerde kullanılabilen yapay kemik geliştirildi 1

    Prof. Dr. Nusret Köse, geliştirdikleri teknolojinin en önemli özelliğinin enfekte ortamda kullanılabilir olması olduğunu vurgulayarak, "Bu yönüyle dünyada bir ilk" dedi. 33 yıl boyunca ESOGÜ Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Köse, çalışmanın detaylarını anlattı. Yapay kemik greftlerinin farklı boyutlarda üretilebildiğini belirten Köse, kalsiyum fosfat malzemesinden yapılan bu greftlerin insan vücudunda mikropları öldürme özelliğine sahip olduğunu ifade etti.

  • 4 / 3 Eskişehir'de, enfeksiyonlu bölgelerde kullanılabilen yapay kemik geliştirildi 2

    Köse, antimikrobiyal özellikli yapay kemik greftlerinin laboratuvar çalışmalarının ardından hayvan deneylerinde de başarı gösterdiğini dile getirdi. TÜBİTAK projelerine başvurarak insanlarda bu teknolojiyi denediklerini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Elde edilen sonuçların uluslararası dergilerde makale olarak yayınlandığını da sözlerine ekledi. Geliştirilen ürünlerin ticari olarak pazarlanabilmesi için gerekli belgelendirme işlemlerinin tamamlanması gerektiğini de vurguladı.

  • 4 / 4 Eskişehir'de, enfeksiyonlu bölgelerde kullanılabilen yapay kemik geliştirildi 3

    Köse, yapay kemik greftinin 78 hastada kullanıldığını ifade ederek, kemik enfeksiyonları veya implant uygulanan alanlarda bu ürünün kullanılabileceğini aktardı. Türkiye’nin tıbbi sektörde de havacılık ve savunma sanayiindeki başarılarını gösterdiğini belirten Köse, "Geliştirdiğimiz teknolojinin en büyük özelliği enfekte ortamda kullanılabilir olması. Dünyada da benzer bir ürün bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.