Erzincan'da Pekmezli Yufka Minik Öğrencilerle Buluştu

  • 3 / 1 Erzincan'da Pekmezli Yufka Minik Öğrencilerle Buluştu 0

    Erzincan merkeze bağlı Ekmekli köyünde kadınlar tarafından üretilen ve coğrafi işaret başvurusu yapılan pekmezli yufka, minik öğrencilere tanıtılarak ikram edildi.

  • 3 / 2 Erzincan'da Pekmezli Yufka Minik Öğrencilerle Buluştu 1

    Eski adıyla Sılbıs köyünde kadınların bir araya gelerek kurduğu Sılbıslı Kadınlar Kooperatifi, kendi emek ve sevgileriyle hazırladıkları pekmezli yufkayı Erzincan dışındaki farklı illere kargo ile göndererek hem ekonomik kazanç sağlıyor hem de yöresel ürünün tanıtımını yapıyor. Şeker kullanılmadan, tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan ve coğrafi işaret tescili için başvurulan pekmezli yufkayı tanımayanlara tattırmak amacıyla Erzincan Demirlen TOKİ İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencileri konuk edildi.

  • 3 / 3 Erzincan'da Pekmezli Yufka Minik Öğrencilerle Buluştu 2

    Pekmezli yufkanın kendi köylerinin kültürü olduğunu belirten Sılbıslı Kadınlar Kooperatifi Başkanı Gülay Baydaroğlu, "Ürünümüz pekmezli yufka, bu bizim köyümüzün kültürü. Amacımız ürünümüzü Türkiye’ye tanıtmak. Erzincan’da bilmeyenlere tattırmak amacıyla çıktığımız bu yolda bugün burada minik öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Miniklerimiz burada hem nasıl yapıldığını görmeleri hem de tatmaları için okullarından bizlere ziyarette bulundular. Minik öğrencilerimize hem yapımını anlatacağız, hem de tatmalarını sağlayacağız" dedi. Baydaroğlu, hem köyün isminin duyulmasını hem de yaptıkları ürünün tanınmasını istediklerini, bu lezzeti babaannesinden öğrendiğini ve şehir insanının da tatmasını istedikleri için üretime başladıklarını belirtti. Vali Hamza Aydoğdu'nun da desteğiyle ürünlerini Türkiye'nin farklı illerine kargo ile göndermeye başladıklarını ve artık pekmezli yufka denince köyün eski adı Sılbıs, şimdiki adı Ekmekli diye tanındığını, Türkiye'ye mal olmuş eski bir ozandan esinlenerek Sılbıslı Kadınlar Kooperatifi'ni kurduklarını sözlerine ekledi.