Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor

  • 5 / 1 Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor 0

    Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ve Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, İzmir'in Dikili ilçesinde yapımı devam eden Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi'nde kapsamlı incelemeler gerçekleştirdi. Bu stratejik proje, Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesini artırmayı, gıda arz güvenliğini sağlamayı ve yüksek teknolojili, ihracata dayalı bir üretim altyapısı kurmayı hedefliyor.

  • 5 / 2 Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor 1

    Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Çakan, projenin Cumhurbaşkanlığı'nın vizyonu ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle hızla ilerlediğini vurguladı. Çakan, bu bölgenin 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunun sahada somutlaşan en önemli örneklerinden biri olduğunu belirtti. Proje kapsamında altyapı çalışmaları, jeotermal enerji sistemleri, yeni sondaj faaliyetleri, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen yatırımlar ve yatırımcı hazırlık süreçleri detaylı olarak incelendi. Bakanlık yetkilileri, gösterilen destek ve güven için teşekkürlerini iletti.

  • 5 / 3 Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor 2

    Avrupa'nın en büyük yüksek teknolojili jeotermal sera kümelerinden biri olma özelliği taşıyan Dikili OTB, toplam 3 milyon 38 bin 787 metrekare alana kuruluyor. Proje, tam otomasyonlu üretim sistemleri, jeotermal enerjiyle ısıtılan modern seralar, dijital tarım uygulamaları ve sürdürülebilir üretim altyapısını bir araya getirerek geleceğin tarım modelini temsil ediyor. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yıllık 80 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi, 3 bin 500-4 bin kişilik doğrudan istihdam, kadın istihdamında yüzde 75'e varan oran hedefleniyor. Dünya Bankası destekli proje kapsamında yaklaşık 65 milyon ABD doları finansman sağlanıyor. Altyapı yatırımlarında 8,3 milyon metreküp kazı ve dolgu, 97 bin metreküp taş istinat duvarı imalatı gibi önemli ilerlemeler kaydedildi. Yeni açılan kuyularla bölgenin jeotermal kapasitesi artırılıyor.

  • 5 / 4 Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor 3

  • 5 / 5 Dikili'de dev yatırım: Türkiye'nin tarımsal üretim üssü yükseliyor 4